четвер, 15 березня 2018 09:37

Мета Польщі - порозуміння з Україною - ЗМІ

  Польща не може без України - Rzeczpospolita. Фото: Крим.Реаліі
Польща не може без України - Rzeczpospolita. Фото: Крим.Реаліі

Нерозуміння Польщі того, якою важливою і великою країною є Україна - не лише неправильне сприйняття сьогоднішньої ситуації у світі, а й можлива причина поразок і провінціалізації польської політики.

"Порозуміння з Україною - мета Польщі і важлива складова її національних інтересів. Слова "вибачаємо і просимо пробачити" виражають не лише глибоку релігійну правду, очевидну для християнської культури, але також важливе психологічне правило і цінний політичний ключ. Якщо ними легковажити, то зрештою можна багато втратити, а не здобути. Вимоги до інших визнати провину без згадки про свою власну зазвичай мають протилежний ефект. І підтвердженням цьому, на жаль, став останній період в польсько-українських відносинах", - пише на сторінках польської газети Rzeczpospolita публіцист, політолог, експерт студій Східної Європи Варшавського університету Казімеж Войціцький.

Уряд "Права і Справедливості" поставив умовою для покращення відносин визнання злочину українських націоналістів на Волині, засудження Степана Бандери тощо. За такий жест партія не визнає виступ президента України Петра Порошенка перед польським парламентом, де він просив вибачення словами польських єпископів. Не зрозуміло, в чому ще визнання жертв і вибачення конкретно повине виражатися, щоб задовольнити очікування "ПіС" і "Кукіз'15". Така політика щодо України викликає критику в Польщі з погляду моральності, а також через доведену неефективність такого підходу.

Експерт вважає, прихильники жорсткої лінії в Польщі наполягають, що Україна повинна піти на поступки, оскільки їм потрібна підтримка електорату. Однак, звернув увагу Войціцький, тиск на Україну не працює, і швидше за все, не спрацює і в майбутньому.

"Прихильники історичного диктату в адресу України дуже яскраво демонструють не розуміння важливих змін у глобальній політиці та позиції, яку займає в ній Київ. Польська допомога для України може бути корисна, але не найважливіша і навіть не суттєва. Фундаментальним для Києва стала міжнародна підтримка Брюсселя і Вашингтону, а також інституцій, таких як Світовий банк і МВФ. Важливі також санкції, накладені на Росію", - додає польський експерт.

Він нагадує, що США та Канада вирішили постачати летальну зброю Україні. Американці передадуть найновіше протитанкове озброєння, якого у польської армії немає. Такі дії підтримують Київ у війні з Москвою, підвищуючи ціну можливого широкомасштабного вторгнення, а також посилають сильний політичний сигнал.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Польщу щорічно виїжджатимуть до 300 тис. українців

Польща таких інструментів допомоги сусіду, який страждає від атаки Москви, не має. Важко зараз також уявити, щоб Варшава, бажаючи добитися поступок від Києва, пригрозила відмовою від підтримки санкцій проти Росії. Цього в Польщі можуть вимагати лише прокремлівські кола і ті, хто перебуває під великим впливом Москви.

"Найважливіше однак те, що Україна, а не Польща, стоїть в центрі глобальної гри. Збереження її незалежності означає підрив російської імперії, яка паразитувала і висмоктувала соки з цієї великої країни, черпала з неї ресурси і, перед усім, вкрала її історію, намагалася позбавити культури і русифікувати", - пише експерт.

Через привітання "Слава Україні! Героям Слава!" під час поминальних заходів у селі Сагринь Люблінського воєводства в Польщі викликали поліцію.

Офіційна українська делегація, до якої увійшли посол України в Польщі Андрій Дещиця та заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар , приїхали у село Сагринь, щоб вшанувати убитих польською Армією Крайовою 1944 року українців.



Зараз ви читаєте новину «Мета Польщі - порозуміння з Україною - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути