четвер, 22 квітня 2021 02:22

Чехія поставила ультиматум РФ: вимагає повернути 20 дипломатів, яких вислали

Чехія поставила ультиматум РФ: вимагає повернути 20 дипломатів, яких вислали
Чехія вимагає повернути в РФ своїх дипломатів. Фото: Reuters

Офіційна Прага дала Москві час до полудня 22 квітня повернути всіх висланих чеських дипломатів - інакше кількість російських дипломатів в Чехії буде приведено у відповідність з чисельністю чеських дипломатів в РФ.

"Я проінформував посла про наступне: у РФ є час до завтра до 12.00, щоб дозволила повернення всіх висланих дипломатів в посольство в Москві. Якщо наші дипломати не зможуть повернутися в Москву, завтра з полудня я прийму рішення про зниження кількості працівників в посольстві РФ в Празі так, щоб воно відповідало нинішньому стану ситуації в чеському посольстві в Москві ", - повідомив на брифінгу новопризначений міністр закордонних справ ЧР Якуб Кулганек після зустрічі з послом РФ в Чехії Олександром Зміївським, передає "Укрінформ".

З цим рішенням згодні президент і глава чеського уряду.

З огляду на чисельність відповідних посольств, видворення 18 російських офіцерів спецслужб нічим не загрожує нормальному функціонуванню російського диппредставництва в Празі. Зате реакція російської сторони - вислати 20 чеських дипломатів, в тому числі заступника посла - фактично паралізувала роботу посольства Чехії.

Кулганек нагадав, що Чехія реагувала на нові дані контррозвідки про причетність ГРУ до вибухів на складах зброї в 2014 році на сході країни як суверенна держава.

Він назвав відносини з Росією, які значно погіршилися, найбільшим тягарем у зовнішній політиці Чехії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чехія вимагає від Росії компенсацію за вибух складу боєприпасів 2014 року

Такі події в Чехії розгортаються на тлі міжнародного скандалу через вибухи боєприпасів в селищі Врбетіце 2014 року. Минулого тижня Чехія вислала 18 співробітників російського посольства.

Зараз ви читаєте новину «Чехія поставила ультиматум РФ: вимагає повернути 20 дипломатів, яких вислали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути