середа, 12 травня 2021 15:58

Більшість важкохворих після Covid-19 мають пошкоджений мозок: дослідження

Більшість важкохворих після Covid-19 мають пошкоджений мозок: дослідження
Пацієнт в реанімації з коронавірусом / Getty Images

Вісім із десяти людей, госпіталізованих із Covid-19, залишаються з пошкодженням головного мозку. Симптоми варіюються від тривалого головного болю і втрати нюху чи смаку до коми та інсультів.

Результати засновані на проміжному аналізі "Глобального консорціуму з дослідження неврологічної дисфункції при Covid-19". Серед досліджених 3744 госпіталізованих дорослих, 82% мали неврологічні проблеми. Четверо з десяти повідомили про головні болі, майже третина заявила, що втратила нюх чи смак. Про це пише Mirror.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кількість інфікованих Covid-19 у світі перевищила 160 млн осіб: де найбільше

Із клінічно діагностованих синдромів, найпоширеніший - гостра енцефалопатія. Це дистрофія чи загибель нервових клітин, що проявляється в порушеннях функцій головного мозку. Ознаками є зниження розумової працездатності, пам'яті, особливо на недавні події, утруднення при зміні видів діяльності, сонливість вдень і безсоння вночі, підвищена загальна втомлюваність, головний біль, шум у вухах, загальна слабкість, мінливість настрою, підвищена дратівливість. Можливе теж зниження гостроти зору і слуху, порушення координації, розлади психіки.

"Навіть якщо пандемію повністю викорінять, все рівно говоримо про мільйони тих, які вижили, але їм потрібна буде допомога. Важливо з'ясувати, з якими симптомами і проблемами зі здоров'ям стикаються ці пацієнти, і попереду ще багато роботи", - каже провідна авторка дослідження, професорка Шеррі Чоу.

Встановлено, що гостра форма коронавірусу вражає мозок, викликаючи менінгіт і запалення мозку - енцефаліт. Тепер вчені досліджують довгостроковий вплив, щоб побачити, чи викликає вірус стійке пошкодження мозку.

Повні наслідки пов'язаних з мозком проблем, спричинених коронавірусом, не будуть повністю зрозумілі протягом десятиліть, доки старітимуть ті, хто пережив гостру форму хвороби. Але дослідники кажуть, що розкриття досліджень на мишах і дані про інші респіраторні віруси викликають занепокоєння. Одне дослідження показало, що навіть люди з помірним перебігом Covid-19 мають вищі ризики потерпати від інсультів і судом.

Зараз ви читаєте новину «Більшість важкохворих після Covid-19 мають пошкоджений мозок: дослідження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути