Ексклюзиви
четвер, 18 червня 2015 11:32

Bild опублікував фото російських солдатів, які, ймовірно, збили малайзійський Боїнг

17 липня, в річницю авіакатастрофи малайзійського авіалайнера на Донбасі, сайт Bellingcat збирається опублікувати нове розслідування, деякі деталі якого в інтерв'ю Bild розкрив провідний автор і засновник проекту Еліот Хіггінс.

"Боїнг" був збитий із зенітно-ракетного комплексу "Бук-М1" російського виробництва з території, яку контролювали повстанці, - це "встановлений факт", пише кореспондент Юліан Рьопке. У новій доповіді, за його словами, будуть ідентифіковані конкретні люди, на яких лежить відповідальність за смерть пасажирів та екіпажу. Назва документу "200 інших осіб MH17".

За словами Хіггінса, на підготовку доповіді пішло шість місяців. Вона заснована на загальнодоступній інформації. Зокрема, було виявлено 200 акаунтів в соцмережах, які, як стверджують в Bellingcat, належать військовим, відповідальним за знищення літака: "Солдати постійно публікували фото в Instagram та оновлення в соцмережах. Тому ми знаємо, що вони робили в той час, куди переміщалися та багато іншого", - сказав співрозмовник газети.

Він повідомив: "Ми знаємо, що з'єднання 53-й бригади [ППО] рухалися в бік України. Сьогодні ми можемо сказати, які люди входили в конвой і які люди сиділи за кермом ЗРК "Бук". Ми знайшли фото людини, яка стоїть на тлі того самого "Бука", з якого був збитий MH17 ... На всіх фото і відео він знаходиться поряд саме з тим комплексом, який 17 липня перебуває на території України ... Якщо на цих фотографіях зображені не ті люди, які це зробили, то це безперечно їхні друзі", - сказав Хіггінс. Знімки також опубліковані в Bild.

 

За даними Хіггінса, "конвой з 23 по 25 червня пройшов шлях від російського міста Курськ до українського кордону". Експертам Bellingcat вдалося відстежити пересування військових до російської військової бази в Міллерово. Прямих відомостей про те, що відбувалося з 25 червня до дня, коли був збитий "Боїнг", у Хіггінса немає. Однак він звернув увагу кореспондента на відео, зняте, як він вважає, у липні поблизу українського кордону - на ньому можна побачити машину забезпечення, що входить до складу ЗРК. Інша техніка та особовий склад 53-ої бригади на той час вже повернулися в місця постійної дислокації. "Так чому ж одиночний транспортувальник ракет знаходився в 500 милях на південь від своєї бази?" - запитує Хіггінс.

Наступного разу ракетна установка була помічена в Зугресі, Торезі та Сніжному (населених пунктах поблизу місця падіння MH17) в день аварії, продовжив Хіггінс. У розпорядженні Bellingcat є свідчення очевидців, а також запис переговорів між "російськими бійцями і їх командирами в Росії", в якій вони доповідають, що "випадково збили пасажирський літак", пише кореспондент Bild.

В інтерв'ю Хіггінс допустив можливість, що пуск вироблялися не російські військові, а якісь інші люди, але підкреслив, що це точно був "навчений персонал", оскільки установка "Бук" складна в управлінні. Всі зібрані відомості він пообіцяв передати голландській владі, які розслідують обставини трагедії, додає кореспондент.

Зараз ви читаєте новину «Bild опублікував фото російських солдатів, які, ймовірно, збили малайзійський Боїнг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути