неділя, 16 квітня 2023 09:41

Заворушення у Судані забрали життя десятків людей – ЗМІ

Заворушення у Судані забрали життя десятків людей – ЗМІ
У Судані постраждали українські літаки. Фото: eastnews.ua

У Судані під час сутичок між збройними силами та воєнізованими силами швидкої підтримки Судану (RSF) загинули щонайменше 25 людей.

Ще 183 особи зазнали поранень, пише CNN з посиланням на Центральний медичний комітет Судану.

У суботу, 15 квітня, Судан вкотре охопили бої. Цього разу протистояння спалахнули між армією та силами швидкого реагування. Це вже третя спроба перевороту в країні лише за останні майже чотири роки. Після кількох днів напруженості в столиці Судану Хартумі пролунали вибухи й стрілянина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали країну, яка першою матиме шанс арештувати Путіна

З чого все почалося

Суперечка у Судані зосереджена навколо запропонованого переходу країни до цивільного правління. Сили швидкого реагування повинні були інтегруватися до складу збройних сил країни. Водночас генерали ніяк не могли домовитись про те, в які саме терміни це повинно відбутись. Їх суперечка переросла у збройну боротьбу.

Армія, зі свого боку, підпорядковується військовому уряду на чолі з генералом Абдель Фаттахом аль-Бурханом, а сили швидкого реагування – віцепрезиденту, генералу Мохамеду Хамдану Дагало.

До чого тут ПВК "Вагнер"?

Сили швидкого реагування співпрацюють з російською ПВК "Вагнера". Вони мають спільне підприємство Meroe Gold з видобутку корисних копалин, зокрема золота. Їх співпраця допомогла збільшити запаси золота Центробанку Росії, які були необхідні для витрат на вторгнення в Україну, пише The Africa Repor.

Напередодні в аеропорту столиці Хартум на одному з літаків української авіакомпанії SkyUp спрацював аварійний радіобуй. Компанія вжила заходів для якнайшвидшої евакуації співробітників із країни. Українські екіпажі вивели у безпечне місце. Щонайменше один український літак було знищено.

Зараз ви читаєте новину «Заворушення у Судані забрали життя десятків людей – ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути