четвер, 20 січня 2022 09:57

Агресія Росії: США, Євросоюз, НАТО і ОБСЄ вперше провели спільні перемовини

Агресія Росії: США, Євросоюз, НАТО і ОБСЄ вперше провели спільні перемовини
Росія майже завершила нарощування своїх сил біля кордонів України, які можуть бути використані для наступу на країну. Зараз противник розмістив у регіоні понад 127 тис. військовослужбовців, за даними розвідки. Фото: REUTERS

Високий представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель, держсекретар США Ентоні Блінкен, генсек НАТО Єнс Столтенберг і головуюча в ОБСЄ Польща вперше провели чотиристоронні переговори.

Телефонна розмова відбулася ввечері 19 січня, повідомила Служба зовнішніх дій ЄС.

Обговорювали багатосторонню координацію європейської безпеки після нещодавніх обмінів думками між партнерами. Зокрема з українською стороною та напередодні переговорів США з Росією.

"Обговорили військове нарощування Росії навколо України, а також поточні двосторонні та міжнародні дипломатичні відносини, пов'язані зі спробами Росії змінити умови безпеки в Європі. Підтвердили необхідність підтримувати фундаментальні принципи існуючої архітектури європейської безпеки, закріплені, зокрема, в ОБСЄ", - йдеться у заяві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США нададуть Україні додаткову військову допомогу - Блінкен

Сторони підкреслили свою рішучість продовжувати інтенсивні консультації щодо визначення шляхів вирішення ситуації шляхом двосторонньої та багатосторонньої дипломатичної взаємодії та представлення сильного, чіткого та єдиного трансатлантичного фронту.

"Міністри закордонних справ країн-членів ЄС на зустрічі в Бресті минулого тижня домовилися про подальше посилення координації зі Сполученими Штатами та НАТО, а також про посилення співробітництва Європейського Союзу в рамках ОБСЄ та попросили Жозепа Борреля координувати цю діяльність", - зазначили в Брюсселі.

Міністри закордонних справ ЄС продовжать обговорення цього питання на засіданні Ради ЄС в Брюсселі в понеділок, 24 січня. Боррель запросив Блінкена приєднатися до цієї зустрічі.

Держсекретар США Ентоні Блінкен під час візиту в Київ закликав українських політиків працювати разом на користь спільного національного інтересу, відкинувши розбіжності на тлі можливого вторгнення Росії.

Україна повинна уникати будь-яких дій, які допоможуть цинічним зусиллям РФ.

Зараз ви читаєте новину «Агресія Росії: США, Євросоюз, НАТО і ОБСЄ вперше провели спільні перемовини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути