неділя, 06 серпня 2017 11:09

Жінка вперше перепливла Ла-Манш

Жінка вперше перепливла Ла-Манш
У 1924-му Гетруда Едерле виступила на Літніх Олімпійських Іграх

6 серпня 1926 року, вперше за всю історію, жінка перепливла Ла-Манш. Це була американка Гертруда Едерле.

Народилася Гертруда в родині німецького іммігранта, що мав м'ясну лавку в Манхеттені; більшу частину дитинства вона провела в Нью-Йорку. Плавати юну Труді навчив батько - тренувалися вони в сімейному літньому будиночку.

У 1924-му Гетруда виступила на Літніх Олімпійських Іграх - і виграла золоту медаль в естафеті на 400 метрів вільним стилем - винос і бронзову медаль за запливи на 100 і 400 метрів, чимало розчарувавши своїх шанувальників, які чекали від неї три золотих медалі).
У 1925-му Едерле пропливла через всю Нижню Бухту Нью-Йорка, від Манхеттена. 21 милю спортсменка зуміла подолати за 7 годин.

Трохи пізніше перша спроба перепливти закінчилася невдачею - тренер Гетруди, Джабез Вольфа, був змушений послати за нею іншого плавця.

Справитися з Ла-Маншем Гертруді вдалося лише через рік; стартувала вона з Франції, з мису Грі-Не в 7.05 ранку 6-го серпня 1926 го. Через 14 годин і 30 хвилин Труді вийшла на берег поблизу Кінгсдауна, Кент, Англія. Рекорд, встановлений Едерле, протримався 24 роки - і лише в 1950-му його побила Флоренс Чедвік, яка здолала Ла-Манш за 13 годин і 20 хвилин.
6-го серпня 1926 го на буксирі, з якого вона стартувала, були присутні її сестра Маргарет, її батько і Джулі Харпман - журналістка "Нью-Йорк Дейлі Ньюс".

Інших репортерів Гертруда пускати на буксир відмовилася; основна маса журналістів була змушена скористатися іншим судном. Кілька разів буксир навмисно підпливав до Едерле - в надії, що плавчиха торкнеться борту судна і тим самим зробить свою спробу недійсною. Однак Едерле на спокусу не піддалася.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Австрієць стрибнув з парашутом зі стратосфери і подолав швидкість звуку

З раннього дитинства у Труді були проблеми зі слухом; до 1940 року плавчиха оглухла повністю. Залишок життя Гертруда вчила глухих дітей плавати. Померла Едереле 30-го листопада 2003-го; на той момент їй було 98 років.

Зараз ви читаєте новину «Жінка вперше перепливла Ла-Манш». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути