Ексклюзиви
понеділок, 23 березня 2020 21:00

Померлого експрезидента "Реала" звинувачували в марнотратстві

Померлого експрезидента "Реала" звинувачували в марнотратстві
2000 року Лоренцо Санс поcтупився місцем Флорентіно Пересу

У ніч на 22 березня в Мадриді від коронавірусної інфекції помер Лоренцо Санс - колишній президент "Реала", людина, яка повернула в Мадрид Кубок чемпіонів.

Лоренцо Санс народився в Мадриді 9 серпня 1943 року в родині невеликого достатку, і був найстаршим з 10 братів. На грунті любові до коней Лоренцо познайомився з президентом "Реала" Рамоном Мендосою, який згодом відіграв важливу роль у долі і життя Санса.

Історія Кубка / Ліги чемпіонів починалася з тотального домінування "Реала". Мадридці виграли 5 перших розіграшів, трохи пізніше додали до цього 6-й титул. Далі - як відрізало. Починаючи з 1966, більше - нічого. За 30 років, до середини 90-х, команда лише раз дійшла до фіналу - в 1981, де поступилася непереможному "Ліверпулю" 0:1. Ще 7 разів добиралася до півфіналу, де її обов'язково хтось вибивав. Був потужний відрізок в кінці 80-х, коли, після двох поспіль перемог в Кубку УЄФА, "Реал" тричі поспіль добирався до півфіналу Кубка чемпіонів. І там зупинявся. Особливо образливим був випадок в 1988, коли ПСВ виявився сильнішим лише за рахунок виїзного голу - після двох нічиїх (0:0, 1:1), - пише "Терикон".

"У той час" Реал "підготував когорту першокласних доморощених виконавців атакувального плану - Еміліо Бутрагеньо, Мічел, Мануель Санчіс, Мартін Васкес. До них додали мексиканця Уго Санчеса - і отримали "п'ятірку стерв'ятників", одне з найкращих поєднань в історії клубу. Лоренцо Санс до цього теж був причетний, хоча б злегка - з 1985 він займав пост директора "Реала".

Я допомагав моїй бабусі продавати воду. Коли вода в глечику закінчувалася, я біг в бар і наповнював його знову

В молодості Санс намагався зробити футбольну кар'єру, грав воротарем за третьорозрядний мадридський клуб "Пуерта Боніта". Але якось склалося. Залишивши безплідні спортивні зусилля, Санс переключився на бізнес, де швидко досяг успіху в сфері будівництва та торгівлею нерухомістю. Хоча перший його підприємницький досвід був отриманий набагато раніше - в 8-річному віці. І не де-небудь, а на "Сантьягло Бернабеу"! "Я допомагав моїй бабусі продавати воду. Коли вода в глечику закінчувалася, я біг в бар і наповнював його знову. Ось такі були часи", - сміючись, згадував Санс в одному з інтерв'ю.

У 1985, коли він став директором "Реала", Сансу було 42 роки. Крісло президента займав Рамон Мендоса, до якого в кінцевому підсумку приклеїлося клеймо невдахи - і це при 5 поспіль перемогах в Ла Лізі! Але Кубок чемпіонів в руки не давався, і це стало принциповим моментом. "Мендоса був чудовим керівником, мав відмінний склад, але нам тоді страшенно не щастило. Особливо в 1988 році", - згадував Санс багато років по тому.

10 років директорства - і Лоренцо стає президентом "Реала" замість Мендоси, якого звинуватили у всіх бідах клубу - спортивних, фінансових, соціальних. В цей час головною командою Іспанії стала "Барселона" Йохана Кройфа, 4 роки поспіль вигравала Ла Лігу. Перед новим президентом - двояке завдання: повернутися на іспанську вершину і з неї завоювати, нарешті, головний європейський титул.

"Сарагоса "забила нам п'ять м'ячів на" Бернабеу ". Я подумав, що хотів би померти

Він починає зі зміцнення складу, з кількох покупок, досить дорогих на ті часи. Найбільша - Предраг Міятович з "Валенсії". Крім того, в команді з'являються Давор Шукер, Кларенс Зеєдорф, Роберто Карлос, Крістіан Пануччі. Всі в підсумку стануть ключовими фігурами нового "Реала" - разом з доморослою молоддю Раулем і Фернандо Морієнтесом, які закріпилися в основному складі теж в при новому президенті.

У 1995 "Реал" нарешті стає чемпіоном Іспанії. Цю перемогу Санс ще не міг собі приписати, вона була підготовлена ​​до нього. Перший його самостійний сезон виявляється провальним: 6-е місце в Ла Лізі, поразка від "Ювентуса" в чвертьфіналі Ліги чемпіонів. Але вже через рік, в 1997, починають працювати зроблені вкладення: "Реал" повертає собі першість в Іспанії. Правда, через рік знову його втрачає - але ця невдача відходить на другий план, тому що "Реалу", нарешті, вдається зробити те, чого вболівальники чекали 32 роки: виграти Лігу чемпіонів!

У фіналі був переможений недавній кривдник "Ювентус". Єдиний гол забив куплений задорого Предраг Міятович. Стратегія Санса працювала, що би там про неї не говорили!

За сьомою перемогою в Лізі чемпіонів пішла восьма - через 2 роки. Вона була здобута на тлі наростаючих внутрішніх труднощів і трьох сезонів без титулу.

"Пам'ятаю жахливий для мене матч, коли "Сарагоса "забила нам п'ять м'ячів на" Бернабеу ". Я подумав, що хотів би померти. Я покинув своє ложе і стадіон. А вже через кілька місяців ми виграли Лігу в Парижі, і це було одним з найрадісніших моментів у моєму житті. У футболі все дуже швидко змінюється ", - міркував Санс.

Все змінювалося навіть набагато швидше, ніж він міг собі уявити. Після восьмого європейського тріумфу минуло лише кілька тижнів - і на чергових президентських виборах Санс зазнав поразки, поступившись місцем Флорентіно Пересу.

Що ж трапилося? Сансу поставили в провину нецільову розтрату клубних коштів. Це завжди викликало у нього здоровий сміх ( "Я ніколи в житті не торкався до фінансів клубу. Ніколи. Якби знайшовся хоч один чоловік здатний це довести, я сидів би у в'язниці"). Проте, йому довелося піти - не під тріумфальні фанфари, а під розгромні статті в іспанській пресі.

Але Санс знав, що історія - на його боці. Знав, що для клубу він назавжди залишиться людиною, яка повернула в Мадрид радість європейського успіху, які зробили те, що після легендарного Сантьяго Бернабеу не зміг зробити жоден з його попередників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коронавірус забрав життя експрезидента "Реала"

"Реал" планує офіційно вшанувати пам'ять Санса після закінчення пандемії коронавірусу.

Зараз ви читаєте новину «Померлого експрезидента "Реала" звинувачували в марнотратстві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути