вівторок, 27 липня 2021 13:31

Українка підкорила "гору-вбивцю", де гине кожен четвертий
7

Перша українка на Евересті 33-річна Ірина Галай підкорила К2 Чогорі - другу вершину у світі, яку вважають набагато складнішою за Джомолунгму.

Галай стала першою українкою за час незалежності, кому вдалося зійти на вершину, передає "Сьогодні". Через надзвичайну складність сходження К2 називають Дикою горою, а у світі альпіністів - "горою-вбивцею". Рівень смертності під час сходження на К2 становить рекордні 23%. Тобто сходження кожного четвертого альпініста закінчуються трагедією.

"Я багато років мрію піднятися на К2. Для альпіністів це вважається серйознішим досягненням, ніж зійти на Еверест. Це як у боксі: можна виграти Олімпіаду, а можна стати абсолютним чемпіоном світу серед професіоналів", – заявила Галай перед штурмом вершини.

К2 заввишки 8611 м, розташована у гірській системі Каракорум на північний захід від Гімалаїв. Галай розвінчала міф, що на К2 можуть піднятися лише професійні альпіністи та ті, хто заробляє на життя організацією сходжень.

Фото: instagram.com/iraaleksandrovna

Експедицію приурочили до 30-річчя Незалежності України. У її складі троє українців - Галай, дніпрянин Дмитро Семененко, який піднявся на Еверест 2018-го, та фотограф Назарій Кривошеєв, який народився в Коломиї, але останні 15 років живе в Німеччині. Консультант групи - володар професійної нагороди "Золотий льодоруб" Микита Балабанов. Семененко здійснив сходження на К2 без кисневої маски.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На вершині Евересту знайшли телефон повії

У травні 1994 року 33-річна Елісон Гарґрівс із Великої Британії стала першою жінкою, яка самотужки без кисневої маски досягла вершини Евересту. У серпні 1995-го вона загинула під час спускання з К2.

Зараз ви читаєте новину «Українка підкорила "гору-вбивцю", де гине кожен четвертий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути