четвер, 10 червня 2021 15:55

УЄФА пояснив, чому прибрав із форми збірної України гасло "Героям слава"

УЄФА вирішив, що гасло "Героям слава" має політичний контекст.

Футбольні чиновники зобов'язали Українську асоціацію футболу прибрати з форми збірної України на Євро гасло "Героям слава", хоча залишив гасло "Слава Україні", а також без змін зберіг карту України з Кримом, повідомляє "Трибуна".

"Після висловленої стурбованості з боку Російського футбольного союзу УЄФА підтвердив свою позицію щодо елементу дизайну на передній частині футболки національної збірної України. У резолюції 68/262 Генеральної Асамблеї ООН, яка була схвалена членами-державами, визнані ті територіальні межі, які зображені на формі національної збірної. З цієї причини УЄФА не вимагає змін цього елементу дизайну, оскільки він відповідає критеріям, викладеним у статті 12 правил УЄФА про екіпірування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вболівальники розхапали нову форму збірної України

УЄФА також підтверджує, що гасло "Слава Україні" на зовнішній стороні футболки був затверджений 2018 року. УЄФА вважає, що воно відповідає статтям 13 і 19 регламенту УЄФА про екіпірування. Це гасло може розглядатися як неполітична фраза загальнонаціонального значення, а отже, може бути на футболці збірної України.

УЄФА уважно вивчив нещодавно додане на новий комплект форми гасло "Героям слава", який представили на ознайомлення в УЄФА, а потім і затвердили в грудні 2020 року. Однак на той час не розглядався взаємозв'язок між двома фразами. Після подальшого аналізу ухвалили рішення, що конкретне поєднання двох фраз вважається суто політичним за своєю природою, має історичний і мілітаристський підтекст.

Тому гасло мають вилучити, щоб форма могла використовуватися в матчах під егідою УЄФА відповідно до статті 5 регламенту УЄФА про екіпірування", - зазначили в коментарі УЄФА.

Автор: УАФ
  Гасло "Героям слава" знаходиться на внутрішній частині футболки.
Гасло "Героям слава" знаходиться на внутрішній частині футболки.

6 червня національна команда презентувала нову форму, у якій гратиме на Євро. На ній зображений контур України з окупованим Росією Кримом 2014 року.

В Росії засудили нову форму збірної України та вимагають її дискваліфікувати.

Збірна України зіграє на груповій стадії Євро із Нідерландами, Австрією та Північною Македонією. Турнір пройде із 11 червня до 11 липня.

В останньому спарингу команда Андрія Шевченка розгромила Кіпр - 4:0.

Зараз ви читаєте новину «УЄФА пояснив, чому прибрав із форми збірної України гасло "Героям слава"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути