пʼятниця, 18 січня 2019 19:21

"У Соларі не могло нічого вийти" - експерт пояснив невдачі "Реалу"

"У Соларі не могло нічого вийти" - експерт пояснив невдачі "Реалу"
Соларі не вдалося витягнути "Реал" з "ями". Фото: Daily Telegraph

"Реал" посідає 4 місце у чемпіонаті Іспанії, відстаючи від "Барселони" на 10 очок.

Поразка від "Леганесу" у Кубку Іспанії (0:1) стала для мадридців 10 у сезоні. Такого невтішнього результату команда не знала з сезону-2012/13, коли програла 11 матчів у всіх турнірах.

Судячи з усього, нинішній наставник "Реала" Сантьяго Соларі довго не протримається на своїй посаді, і клуб шукатиме нового головного тренера.

Прокоментувати ситуацію Gazeta.ua попросила прихильника "Реала", екс-головного редактора сайту UA-Football Костянтина Довганя.

"Чому не виходить у Соларі? У нього й не могло нічого вийти. У футболі розвиток команди становить 3-4 роки, після чого має починатися новий цикл. Старі гравці йдуть - хто на пенсію, хто в інші клуби - на їх місце приходять нові виконавці - це ті самі "чєстолюбівиє дубльори", а у випадку "Реалу" - нові зіркові трансфери. У "Реалу" цей цикл завершився ще влітку 2017 й фактично Лігу чемпіонів Мадрид виграв чи то на куражі, чи то завдяки збігу - лише у фіналі команди Зідана була сильніша за суперника, на всіх інших стадіях плей-оф "Реалу" або пощастило, або суперник програв сам. Справжній "Реал" ми побачили у чемпіонаті Іспанії - розбалансовану команду з зірками, які втомились та можуть зібратися на окремі матчі, але не можуть бути стабільними на довгому відрізку та "виносити" всіх, як того вимагає стратегія клубу. Все це розумів Зідан, тому й пішов, коли керманич клубу - Флорентино Перес підтвердів, що на буде купувати нових зірок за великі гроші, а за малі - зірок не купиш.

Вибір Лопетегі - найкращий варіант з тих, що були у Переса - тренеру необхідно було відтворити те, що годувало його у збірній, головним гравцем мав стати Іско, що його нині мордує на лаві Соларі. Але найкращий іспанський футболіст підвів, вірніше не він - а його апендікс. Іско вибув на місяць - тоді й з'ясувалося, що в Мадриді - купа проблем. Схеми Лопетегі без Іско не працюють, герої Мундіалю не в формі, а улюбленці Переса - Бейл та Бензема - з різних причин "не тягнуть", плану Б в команди не було, хоча великий клуб має думати не лише про план Б, але й В, Г, Ґ тощо. В середині сезону з'ясувалося, що у "Реалу" банально нема ким грати, довелось ставати "гравцями місяця" футболістам далекого резерву. Але вже керував цим симулякром великого клубу - Сант'яго Соларі. Він був другорядним та неяскравим гравцем, тренер з нього - ще більш сірий та дуже обережний, він ніколи не дозволить команді розкритися, як це робив Лопетегі у Класіко, але це все одно не рятує великий клуб від ганьбі - і дуже важко визначити - що гірше, погром у Мадриді від невдах з ЦСКА або ж боягузницька перемога над "Бетісом" на початку 2019 у Севільї. Це не гра "Реалу".

Як виходити з ситуації? В ідеальному світу - це має бути повне перезавантаження команди

Звичайно, що Соларі не підходить Мадриду, але він мусить допрацювати до літа, щоб клуб мав можливість запросити більш якісного фахівця, який би взимку просто не погодився ставати каліфом на годину. Хто це буде? Хай бог милує від Моуріньйо - ця людина не підходить клубу, що португалець вже довів своєю неоднозначною роботою у Мадриді, так, він навчив весь світ - як зупинити шалену "Барсу", але грубість та брутальність замість краси та домінування - це не те, чим "Реал" має займатися на полі, великому клубу замало просто перемагати - він має це робити красиво. З цієї причини я не вірю у повернення Зідана. Це були феноменальні три роки, але, схоже, йому буде важко повторити своє досягнення знову (або хоча б наблизитись до нього). Аллегрі, Конте - можливо, але щось не дуже віриться в італійцтв на Піренеях. Ідеальним кандидатом вбачаємо Поччетіно, але залучити аргентинця буде дуже нелегко. Так, справа у Пересі - формулювання, з яким було звільнено Лопетегі, наводить на думку, що великий наступник Бернабеу дещо втратив хватку.

Як виходити з ситуації? В ідеальному світі - це має бути повне перезавантаження команди - трансфери Азара та топ-форварда мали б стати початком, але щось мені підказує, що це лише мрії фанатів.

Перспективи на нинішню Лігу чемпіонів? "Реал" йде за інерцією, але й зараз він може перемогти будь-кого, втім - ніхто не здвуюється, що вже в матчах з "Аяксом" ми вчергове побачимо нову варіацію на тему "голого короля", - сказав Довгань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Реал" поступився в Кубку Іспанії та повторив антирекорд - відео

Читайте аналіз ситуації в "Реалі" з коментарем Костянтина Довганя та інших фахівців у журналі "Країна" від 24 січня.

Зараз ви читаєте новину «"У Соларі не могло нічого вийти" - експерт пояснив невдачі "Реалу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути