субота, 17 березня 2018 21:38

Суркіс помилково розстався з Ребровим і довірився Хацкевичу

Суркіс помилково розстався з Ребровим і довірився Хацкевичу
Президент київського "Динамо" Ігор Суркіс, ліворуч, та колишній головний тренер команди Сергій Ребров

Минулого сезону "Динамо" потрапило в кризу після здобуття двох чемпіонських титулів поспіль. Спочатку виникали проблеми із грою, а потім зник результат. В минулому сезоні "Шахтар" відірвався на 10 очок ще після першої половини чемпіонату, а в Лізі Чемпіонів було останнє четверте місце у не найсильнішій групі. Команда в тактичному та кадровому ресурсі себе вичерпала. Потрібні були зміни.

Сергій Ребров зрозумів всю критичність ситуації. Ще до ігрової кризи відмовився від послуг Мбокані. Конголезець вважав, що повинен мати гарантоване місце в складі "Динамо" та грати тільки тоді, коли він сам цього хоче. Взимку був розірваний контракт із одним із символів "Динамо" останніх десяти років Олегом Гусєвим. Футболіст через вік втратив швидкість і вже не тягнув на високий рівень. Були підписані відразу два захисники – Алекс Пантіч та Тамаш Кадар. Це була відповідь Реброва на гру, вік та контракти Домагоя Віди та Євгена Хачеріді. Останній під кінець зимових зборів розсварився із головним тренером та пропустив всю весняну частину чемпіонату. В атаці була зроблена ставка на молодих Артема Беседіна та Романа Яремчука, бо Олександр Гладкий та Жуніор Мораєс не переконали та були відправлені в оренду. 20-річний Володимир Шепелєв витіснив навесні із "основи" колись ключового гравця Сергія Рибалку, який відверто "здав". В тактичному плані команда відійшла від іспанських трикутників, контролю м'яча, а почала грати більше раціонально, в три центральних оборонці, латералями та насиченим центром поля. Нова побудова гри більше підходила для того кадрового потенціалу, що на той момент мало "Динамо". Звичайно, що по ходу другої частини не все виходило, але проглядався загальний прогрес командної гри, молоді Шепелєв та Беседіна прогресували. Потрібно було тільки влітку точково підсилити деякі позиції.

В тактичному плані команда відійшла від іспанських трикутників, контролю м'яча, а почала грати більше раціонально, в три центральних оборонці, латералями та насиченим центром поля

Якби Ребров підписав новий контракт і залишився далі працювати в "Динамо", були б і далі серйозні зміни в команді. Але Ігор Суркіс не захотів йти на серйозні зміни в складі та довірив команду Олександру Хацкевичу. Білоруський спеціаліст повернув усіх, "списаних"Ребровим. Головним нападаючим, ключовим футболістом, через якого будувалася атака став 32-річний Мбокані. Хачеріді – знову шеф оборони і склав пару центральних захисників із Відою, майбутнє якого теж було не вирішено. Повернули Гусєва, який півроку був без футболу. Хотіли повернути іншого колишнього гравця Євгена Макаренка, але так і не домовилися щодо зарплатнs. Володимир Шепелев почав програвати конкуренцію Віталію Буяльському та Сергію Сидорчуку . Повернувся Артем Кравець, який до цього вже півтора сезони грав в оренді. При тому Хацкевич відмовився від всіх нових тактичних напрацювань Реброва, повернувшись до звичної схеми із двома центральними оборонцями.

Усе це були помилкові рішення, які не призвели до покращення в грі "Динамо", а навпаки погіршили ситуацію. Мбокані грав тільки до закриття літнього трансферного вікна. Потім, розуміючи свою значущість для головного тренера, почав тиснути на керівництво "Динамо" на рахунок нового контракту. Мораєс пропустив початок сезону через травму та перший збір. Більше використовувався, як джокер, гравець ротації або фланговий півзахисник. Почав стабільно грати тільки тоді, коли вилізли всі проблеми Мбокані. Кравець багато лікувався в першій частині сезону та мало грав, ставши аж четвертим форвардом команди. Гусєв дуже рідко потрапляв до заявки. Зіграв лічені рази. В тих матчах, що виходив – нічого не показав взагалі.

Сьогодні вже стало остаточно зрозуміло: навколо Хачеріді, Мбокані, Мораєса не побудуєш майбутнє

Якщо минулого літа можна ще якось було продати Мбокані, Хачеріді, Мораєса, Кравця, Віду та не платити їм чималі зарплати , то зараз це вже буде зробити неможливо, бо їхні угоди підходять до кінця. Футболісти підуть безкоштовно, як це зробили Віда та Кравець.

Можливо, Хацкевич думав, що завершення контрактів та вік гравців змусить їх працювати ще більше на собою в бажанні підписати нові угоди із "Динамо". Але вийшло навпаки. Гравці більше думають про своє майбутнє, ніж про футбол.

Сьогодні вже стало остаточно зрозуміло: навколо Хачеріді, Мбокані, Мораєса не побудуєш майбутнє. Ці гравці вже віддали все своє краще футболу і їх чекає тільки регрес. Час довіряти молодими. І вони були б сильнішими, якби не дев'ять місяців невизначеності.

Микита Бурда зараз став одним із найкращих захисників "Динамо". Треба ризикувати і ставити на Хльобаса, Алібекова, Смірного, Русина. Саме навколо цих футболістів повинно будуватися майбутнє клубу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому Хачеріді став слабко грати

Найімовірніше, Жуніор Мораес влітку перейде з "Динамо" до "Шахтаря" як вільний агент

Зараз ви читаєте новину «Суркіс помилково розстався з Ребровим і довірився Хацкевичу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути