понеділок, 16 квітня 2018 11:25

Стало відомо, чи свідомо Срна вживав допінг

Стало відомо, чи свідомо Срна вживав допінг
У антидопінговому центрі України розповіли про ситуацію з допінгом Срни. Фото: ФК "Шахтар"

Заступник директора Національного антидопінгового центру України Ярослав Кручек прокоментував ситуацію з вживанням допінгу капітаном "Шахтаря" Даріо Срною.

"У допінг-пробі Срни були виявлені збільшені показники ендокринальних компонентів. Це комплексна підтримка організму, який піддається великим навантаженням. Цікаво, що не було збільшено тестостерон, але щось було не так.

Підвищення спортивних результатів в командних видах спорту не дуже ефективне, тому що грає команда. Пробу брали поза змаганнями. Якщо її беруть в суботу або неділю, то це змагальний період, якщо в понеділок або вівторок - ні. Було встановлено, що спортсмен приймав препарат, не усвідомлюючи того, що він заборонений.

Не думаю, що тут повинні бути претензії до лікарів клубу. Наскільки мені відомо, Срна консультувався з іншими лікарями. Хоча, звичайно, не можна сказати, що футболіст зовсім не винен. По балансу доказів було встановлено, що його вина все ж є, і до нього були застосовані відповідні санкції.

Ми звертали увагу на рішення по препаратам такого типу в світовій практиці. Санкції стосовно Срни були мінімальними. Мінімальні санкції - це попередження, а потім 12 місяців дискваліфікації. А сім місяців - це щось середнє.

У 10-й статті антидопінгових правил є розділ, згідно з яким застосовуються пом'якшувальні санкції. Було встановлено, що футболіст не брав препарат цілеспрямовано. Плюс визнання спортсмена - важливий фактор", - сказав Кручек в ефірі програми "Великий футбол".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Срна отримав вирок від WADA

Даріо Срна виступає за "Шахтар" з 2003 року і є рекордсменом клубу за кількістю проведених матчів. У цьому сезоні він встиг зіграти 10 ігор у всіх турнірах, відзначившись 4 гольовими передачами. Контракт Срни з "Шахтарем" закінчується в 30 червня 2018-го. 35-річний Срна призупинив виступи за "Шахтар" у вересні 2017-го. Пізніше хорвата відсторонили від змагань УЄФА. Дискваліфікація захисника триватиме до серпня 2018-го.

Зараз ви читаєте новину «Стало відомо, чи свідомо Срна вживав допінг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути