Ексклюзиви
субота, 23 червня 2018 13:15

Що треба знати про воротаря "Зорі", який перейшов до "Реала"

Що треба знати про воротаря "Зорі", який перейшов до "Реала"
Учора Андрій Лунін офіційно підписаві контракт з "Реалом"

19-річний голкіпер Андрій Лунін буквально увірвався в український футбол. Перед початком минулого сезону про нього ніхто не знав. "Дніпро" тоді відмовився від всіх гравців із великими контрактами та легіонерів, граючи переважно молоддю та декількома досвідченими гравцями. Тренер Дмитро Михайленко спочатку робив ставку на більш досвідченого воротаря Шеліхова, який мав досвід виступів в УПЛ за " Волинь". Після провального матчу проти "Олімпіка" 0:3 , свій шанс отримав молодий Баштаненко. Йому теж не вдалося переконати своєю грою. Здавалося, що наступним буде Кучер, який дебютував ще за Маркевича в дорослому футболі. Але неочікуванно свій шанс отримав 17- річний Лунін, який перед початком сезону був тільки в команді дев'ятнадцятирічних. Своєю грою шансів Андрій конкурентам більше не давав.

Після переведення "Дніпра" до Другої ліги за старі борги, Лунін разом із 4 своїми партнерами перебрався до "Зорі". В команді Вернидуба встиг витиснути із основи гравця збірної України Олексія Шевченка, зіграти в Лізі Європи, зацікавити зарубіжні клуби.

Має великі шанси стати основним воротарем збірної

Ще минулої весни Лунін гра за збірну дев'ятнадцяти річних в еліт –раунді в Нідерландах. Минулої осені вже отримав виклик до національної команди та став основним воротарем молодіжної збірної, а 23 березня встиг зіграти за національну збірну в матчі проти Саудівської Аравії. Враховуючи вік Пятова та проблеми Бойка, Лунін має великі шанси стати основним воротарем збірної.

"Поки говорити про перспективи воротаря збірної для Луніна передчасно.Він має більше перспектив за всіх інших молодих воротарів в Україні. Але ще потрібно багато працювати. Поки це тільки перспектива на майбутнє. Якщо Луніну варто змінювати команду, то він повинен буде мати довіру від тренера, відчувати себе своїм в команді, власну впевненість, розуміти, що в ньому клуб бачить перспективу" – каже колишній воротар "Дніпра" та футбольний менеджер Святослав Сирота.

Лунін із чемпіонату України взяв все, що тільки міг. Далі потрібні нові виклики, які дадуть йому можливість прогресувати далі. Будь –який футболіст не може стояти на місці: або він йде до гори, або регресує.

"Луніну потрібно додавати в грі ногами. Сучасний футбол такий, що воротар в деяких ситуаціях діє, як польовий гравець. Поки в нього це виходить не кращим чинок, - каже Реджеп Елмаз тренер воротарів, який свого часу працював в таборі італійського "Ліворно". - Не вистачає стабільності. Це природньо для молодих футболістів. Із сильних сторін – психологічна впевненість, гра на виходах, бажання вчитися"

Зараз багато розмов про інтерес до Луніна із боку зарубіжних клубів. Називалися команди із чемпіонату Іспанії, Італії, Німеччини, Австрії та навіть клуби із Англії. Поки сам воротар продовжує грати за "Зорю". Минулого літа він підписав контракт із луганським клубом на два роки.

Потрібно додавати в грі ногами

"Трансфер іноземного воротаря є одним із найважчих у футболі. На позиції воротаря ротація проводиться найменше серед всіх позиції, – каже футбольний менеджер Віктор Петров, який вже багато років працює в Данії. - Воротар або грає, або сидить на лавці чекаючи свого шансу. Так може бути сезон.або навіть цілу кар'єру. Парадокс, але трансфери іноземних воротарів частіше практикуються топ –клубами, із великою кількістю зірок із всього світу. Середняки та аутсайдери більше розраховують на власних. Щоб бути успішним на воротарській позиції, на відміну від польових гравців, потрібно швидше адаптуватися. Із цим в гравців із пост радянського простору є проблеми. Навіть зірки рівня Дасаєва провалилися, не кажучи вже про Бойка та Коваля. Тому потенційні ризики для Луніна в Європі є доволі значними.


Потрібно віддати належне самому Андрію та його батьку –агенту, які не женуться за гучними іменами, великими контрактами, а намагаються в першу чергу думати про прогрес, ігрову практику. Уважно вивчаючи кожен крок, аналізуючи всі можливі ризики. Ще минулої зими писали про інтерес молодіжної команди "Реалу", а цієї зими "Реалу Сосьєдаду".

"В іспанських клубів є свої скаути та аналітики. Якщо вони цікавилися Луніним – значить він хороший, перспективний гравець. Все залежить від самого футболіста. Йому буде потрібно багато працювати та доводити свої таланти . Дуже хочеться бачити побільше футболістів із України в Іспанії та щоб вони були успішними", – каже Володимир Кузьменко, агент Романа Зозулі".

В топ –клубах потрібно буде витримувати велику конкуренцію. Таких " тепличних" умов, як в Україні, ніхто не дасть. В провідних командах результат ніхто не відміняв. Наскільки Лунін готовий чекати, терпіти, хапатися за свої шанси? Поки гарантій не дасть ніхто. Не варто забувати, що в тій же Іспанії та Італії є ліміт на гравців без паспорту ЕС. Ці місця мають займати тільки кваліфіковані футболісти.

Майже ідеальною була б Бельгія

"Не варто виключати варіанту, що Луніна підпише топ –клуб, але віддасть його в оренду. В Італії потрібно для початку зрозуміти сутність місцевого футболу. Там більше довіряють вже досвідченим воротарям. Лунін може стати заміною Хандановичу в "Інтері", але йому буде потрібен на це час. Зараз він до цього не готовий. Для нього були б хорошим варіантом відкритий чемпіонат, де він матиме багато роботи, ігрову практику. Думаю, що майже ідеальною була б Бельгія – продовжує Реджеп Елмаз.

В Німеччині дуже гарна своя школа воротарів. Для клубів, які готові заплатити потрібні гроші за Луніна – він мало цікавий, а для середняків та аутсайдерів дорогий. В Англії клуби готові платити вже за сформованих гравців. Навряд чи зараз вже Андрій готовий до АПЛ.

Учора, 22 червня, Лунін перебрався у мадридський "Реал", з яким уклав 6-річну угоду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Дівчата? Давайте не будемо про це говорити" - 16-річний воротар "Мілана"


Контракт Луніна із "Зорею" буде дійсний ще наступний сезон. Луганський клуб вже готує заміну для молодого воротаря - бразильця Луїса Феліпе. Тому влітку залишилося тільки дізнатися куди саме перейде Андрій. На мою думку, це буде Іспанія або Італія. Якщо це буде топ –клуб, то можлива буде оренда в слабшу команду. Не варто виключати варіанту із клубом, який вміє працювати із молоддю, а потім гарно продати футболістів. Наприклад, "Базель", Бенфіка", "Порту" чи " Аякс".

Матеріал був уперше опублікований у Gazeta.ua у неділю, 1 квітня 2018 року.

Зараз ви читаєте новину «Що треба знати про воротаря "Зорі", який перейшов до "Реала"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути