неділя, 19 вересня 2021 21:00

Батьки тенісної чемпіонки відмовилися з нею розмовляти

11 вересня 18-річна британська тенісистка Емма Радукану виграла свій перший у житті турнір. І відразу - US Open, Відкритий чемпіонат США. Розповідаємо про спортсменку-сенсацію.

8 червня 2021-го 18-річна британка Емма Радукану, 366-я ракетка світу, провела перший матч рівня основних сіток WTA. Як стипендіат програми розвитку гравців національної асоціації тенісу Радукану отримала wild card на турнір WTA 250 в Ноттінгемі. Вона програла старшій співвітчизниці Геррієт Дарт, тенісистці топ-150. Пише "Трибуна".

За три наступні місяці Радукану провела три турніри рівня основного туру, два з яких були "Великими шоломами": на домашньому "Вімблдоні" дійшла до 1/8 фіналу, а на US Open перемогла.

US Open Радукану початку з кваліфікації й за десять матчів по шляху до титулу не програла ні сету (в самому завзятому - у другому колі кваліфікації проти Маріам Болквадзе - віддала вісім геймів). У Нью-Йорку вона пройшла вісім більш рейтингових суперниць. На даний момент Радукану, якій 19 виповниться в листопаді, за кар'єру (читай три місяці) провела сім матчів проти тенісисток топ-50 (два на "Вімблдоні", п'ять - на US Open) і всі виграла. Фінал проти Лейли Фернандес Радукану виграла 6:4, 6:3 за 111 хвилин.

Єдина дочка китаянки і румуна, Емма Радукану народилася в Монреалі, а два роки по тому сім'я переїхала в Лондон. І мама Емми Рене, і тато Йен - фінансисти, але у дочки вони явно мали намір розвинути різнобічні інтереси й здібності. В результаті в дитинстві Радукану займалася і балетом з плаванням, і верховою їздою з гольфом, і навіть картингом з мотокросом, а Йен, у якого є інженерна освіта, прищепив їй інтерес і до проектування з будівництвом.

Такий своєрідний набір занять, по-перше, забезпечив Радукану набором якостей, які згодом перейшли в її теніс (рухливість, уміння тримати баланс і швидко ухвалювати рішення), а також швидко привчив її до статусу незвичайної дитини (а на корті, як відомо, віра в власну винятковість тільки допомагає).

"У групах по картингу та мотокросу я була єдиною дівчинкою, - розповідала Радукану цього літа, - і я завжди вважала, що це круто. Одного разу тренер сказав, що зараз будемо віджиматися, і я виявилася єдиною, хто це вмів. Пишалася собою".

У теніс Радукану заграла в шість років, коли в місцевому парку ним зайнялися її батьки. Нещодавно вона розповідала, що спочатку гра їй зовсім не подобалася, але поступово тенісні турніри зайняли всі вихідні, і всі інші заняття довелося кинути (але мотоцикли Радукану любить досі і мріє отримати права; на автомобільні вона встигла здати минулої весни перед самим локдауном).

  Радукану не програла в США жодного сету. Фото: Reuters
Радукану не програла в США жодного сету. Фото: Reuters

Батьки Емми завжди ставилися до її спортивних успіхів без фанатизму: після виходу в чвертьфінал US Open тенісистка, наприклад, поскаржилася, що вони нічого не відповіли на повідомлення, а влітку розповідала, що, дивлячись на речі, які вона зібрала в Вімблдонський рюкзак, поцікавилися, чи не забагато їй буде комплектів форми.

Батьки ж в минулому році запропонували Еммі не відновлювати виступи, коли тенісний календар почав виповзати з локдауна, - щоб не ризикувати здоров'ям, а також сконцентруватися на закінченні школи (в результаті не змагалася 16 місяців - якраз до червневого турніру в Ноттінгемі). Нарешті, кажуть, що це Йен Радукану змінив доньці тренера після проривного "Вімблдону" - звільнив Найджела Сірса і на випробувальний термін найняв її дитячого тренера Ендрю Річардсона (по Daily Mail, Радукану вважає, що доньці корисно чути багато різних думок).

У групах по картингу та мотокросу я була єдиною дівчинкою

"Їм складно догодити, і у них завжди дуже високі очікування, - каже Радукану про маму з татом. - Ще вони не дають мені полетіти в хмари, і у них це чудово виходить. Після "Вімблдону" я продовжила працювати як зазвичай, тому що це вже давно заведений порядок: зосереджуватися на роботі, без перепадів. Після турніру мені сказали: "Пишаємося тобою". Це все, що мені було потрібно".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 18-річна тенісистка виграла Відкритий чемпіонат США

У гімназії, яку закінчила Радукану, до речі, вчилися також чемпіонка світу в 200-метрівці Діна Ешер-Сміт, експерт з дослідження космосу Ліббі Джексон і актриса Джемма Чан, (яка потім поступила в Оксфорд) і яку британський Vogue в цьому році зняв для обкладинки вересневого випуску, головного номера року. А в жовтневому Vogue з'явиться вже Радукану - для нього вона знімалася в Alexander McQueen, Dior, Valentino і Louis Vuitton якраз напередодні випускного і від'їзду на американський хард.

Про навчання Радукану ще каже, що воно, по-перше, дозволяє їй відволіктися від тенісу, а по-друге, розвинути аналітичні здібності: "Я вмію обробляти великі обсяги інформації. Це виражається в тому, що на корті я тактично краща від деяких гравців. У всіх свої сильні сторони, моя - вміння міркувати".

  Радукану виграла у всіх тенісисток із топ-50. Фото: Reuters
Радукану виграла у всіх тенісисток із топ-50. Фото: Reuters

До закінчення "Вімблдону" Радукану тренував Найджел Сірс - колишній тренер Гантухової, Іванович і Контавейт (і тесть Енді Маррея). Дебютний "Шолом" став для Емми і проривом, і розчаруванням - коли з матчу 1/8 фіналу їй довелося знятися за порадою лікарів через проблеми з диханням. Фізичні труднощі, звичайні на такому рівні для підлітка-дебютанта, деякі тоді прийняли за панічну атаку і недолік витримки, але Сірс, що знає Радукану з 15 років, такі гіпотези рішуче відкинув:

"Вона дуже розумна і розсудлива дівчинка, - говорив він під час "Вімблдону". - У неї великі амбіції, що мене в ній відразу дуже привернуло. На мій погляд, вона природжена тенісистка і комфортно відчуває себе на корті. Їй це все по кайфу, і я не бачу, що може їй перешкодити. Все залежить тільки від неї".

Я була сором'язливою маленькою дівчинкою, яка зайвий раз рота не відкривала

Маррей напередодні US Open, коли Радукану дійшла до фіналу 125-тисячника WTA, говорив: "Я бачив, як вона тренується і сам був з нею на корті. Я дуже вірю в її гру і потенціал. Настрій у неї зараз дуже хороший, вона дуже сконцентрована".

Сама Радукану, своїми кумирами називає Симону Халеп і Лі На, каже, що її цілі - топ-10 і титули "Великого шолома", і додає: "Я вважаю, у мене є характер і склад розуму, щоби цього домогтися".

"Я була сором'язливою маленькою дівчинкою, яка зайвий раз рота не відкривала. Але займаючись спортом, я навчилася рішучості, хоробрості, войовничості. Я розвинула в собі внутрішню силу. А з нею можна досягти чого завгодно".

Емма Радукану стала першим гравцем, який виграв "Шолом" з кваліфікації. Також вона стала наймолодшою ​​чемпіонкою "Шолома" після 17-річної Марії Шарапової на "Вімблдоні" -2004 і третьої тенісисткою, яка виграла "Шолом" раніше титули WTA.

.

Зараз ви читаєте новину «Батьки тенісної чемпіонки відмовилися з нею розмовляти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути