понеділок, 21 січня 2019 20:16

Прорив національної збірної і український Маріуполь: ТОП футбольних успіхів 2018 року

Прорив національної збірної і український Маріуполь: ТОП футбольних успіхів 2018 року
Ми відстояли футбол у Маріуполі - президент Федерації Футболу України Андрій Павелко. Фото: Zik

Минулий рік для українського футболу був досить успішним. Про ключові досягнення представників вітчизняного футболу згадали журналісти "Футбол 1/Футбол 2",

Відстояли футбол у Маріуполі

12 лютого Федерація Футболу України відстояла право українського міста Маріуполь на футбол. Нагадаємо, київське "Динамо" наприкінці грудня 2017 року подало скаргу до Спортивного арбітражного суду в Лозанні, щодо зарахування команді технічної поразки за не приїзд на матч 7 туру УПЛ до Маріуполя. Столичний клуб посилався на небезпеку виїзду команди до Маріуполя. Засідання у цій справі пройшло 12 лютого в Лозанні. Тоді Спортивний арбітражний суд у Лозанні відхилив позов київського "Динамо" до ФФУ.

"Україна у нас єдина. Всі вболівальники мають рівні права підтримати свою команду. І яке б це місто не було - це наша єдина країна", - прокоментував перемогу Президент Федерації Футболу України Андрій Павелко.

Історичний фінал

У травні в Києві відбувся Фінал Ліги чемпіонів. Проведення свята в українській столиці стало можливим завдяки зусиллям ФФУ, адже існував ризик, що матч могли перенести в іншу країну.

"Коли вперше приїхала делегація УЄФА, було проінспектовано НСК "Олімпійський". У нас була дуже складна розмова з Олександром Чіферіном і Мартіном Каліном в штаб-квартирі УЄФА про те, що доведеться приймати рішення про перенесення матчу Ліги чемпіонів з України в іншу країну. Я особисто гарантував президенту УЄФА, що ми все зробимо. Це був ризик, тому що на той момент були дуже стислі терміни, які необхідно було виконати. Але я розумів, що це було дуже важливо для нашої країни, особливо в 2018-му році", - розповів Андрій Павелко.

ФФУ вдалося подолати фінансові та технічні труднощі. Проблемний "Олімпійський" отримав статус елітного стадіону, Павелко - пам'ятний подарунок від президента УЄФА Олександра Чеферіна, а всі вболівальники – незабутні враження від історичного Фіналу Ліги Чемпіонів.

Удар по договірним матчам

У 2018 році поліція спільно із ФФУ провела розслідування, наслідком якого стала хвиля арештів причетних до договірних футбольних матчів. Підсумком роботи поліції, прокуратури та Комітету з питань етики та чесної гри ФФУ стало документування 57 епізодів злочинів, до яких причетні 327 осіб, 35 футбольних клубів.

Фундамент для такої титанічної роботи заклав законопроект Павелка, який дозволив створити механізм протидії договірним матчам. У 2019 році ФФУ сподівається поставити переможну крапку у розслідуванні справи про договірні матчі.

"Я впевнений, що у 2019 році ми побачимо конкретні результати. Цей рік буде тим роком, де ми зобов'язані поставити оцінку конкретним виконавцям у договірних матчах. Повірте, ні у кого не буде якихось привілеїв. Усі понесуть максимальне покарання, особливо це стосуватиметься спортивної частини ", - заявив Павелко.

Прорив Збірної

Восени національна збірна України провела чотири поєдинки в рамках нового турніру — Ліги націй УЄФА. Розпочали синьо-жовті з виїзної вольової перемоги над Чехією (2:1), продовжили виступ звитягою над Словаччиною у Львові за порожніх трибун (1:0), а потім ще раз здолали Чехію — цього разу в Харкові (1:0). Максимальний показник у трьох перших матчах дозволив команді Андрія Шевченка достроково забезпечити собі перемогу у групі B1 та путівку до дивізіону A наступного розіграшу Ліги націй.

У Федерації Футболу України назвали успіх національної збірної історичним.

Зараз ви читаєте новину «Прорив національної збірної і український Маріуполь: ТОП футбольних успіхів 2018 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути