Ексклюзиви
понеділок, 20 вересня 2021 21:00

Чому гучний конфлікт у збірній України не буде вирішено

Чому гучний конфлікт у збірній України не буде вирішено
Руслан Малиновський виступає за "Аталанту" із літа 2019 року. Фото: УАФ

Виконувач обов'язків головного тренера збірної України 64-річний Олександр Петраков не викликав на жовтневі матчі відбору до Кубка світу півзахисника "Аталанти" 28-річного Руслана Малиновського.

Між тренером та гравцем виникли розбіжності у попередньому вікні матчів збірних. Проти Казахстану Малиновський вийшов в середині другого тайму. Проти Франції відіграв останні хвилини, а на товариський матч проти Чехії взагалі не поїхав. Гравець виявив бажання повернутися в розташування свого клубу.

Головна причина протистояння – тренер не розуміє та не знає, як використовувати найдорожчого гравця збірної України за версію трансфермаркет. Петраков грає із двома опорниками та двома інсайдами в середині поля. На роль флангового гравця Малиновський не зовсім підходить. Це не його позиція. Євро-2020/21 це тільки підтвердив. В опорній зоні Петраков використовує одного чистого руйнівника. Тут може діяти Тарас Степаненко або Сергій Сидорчук. Інший опорник – більш креативний. На цій позиції конкуренція величезна – Олександр Зінченко, Микола Шапаренко. Тому Малиновському залишається тільки роль гравця ротації.

Петраков максимально спрощує гру команди в середині поля. Півзахисники мають грати дуже просто, щоб уникати втрат в середині поля та атак на власні ворота. Від півзахисту вимагається вміння захищатися та швидко переводити м'яч на фланги, через які будуються атаки. Це не зовсім футбол Малиновського. Руслан звик до домінування на полі. Так грає "Аталанта". Схожа історія з Зінченком, якому теж знайти місце в збірній важко.

Гравці розуміють: у разі фіаско тренер зробить винними їх

Звичайно, що Руслану не може подобатися такий стан речей. Він - найкращий асистент Серії А минулого сезону, став провідним гравцем "бергамасків" після відходу із команди Папу Гомеса, третій рік поспіль грає у Лізі чемпіонів та найдорожчий футболіст збірної.

Статус Малиновського дозволяє йому сподіватися на "основу" збірної. Кваліфікований тренер має вміти використовувати футболістів такого класу. З іншого боку, сам Малиновський повинен бути більшим професіоналом. Підлаштовуватися під нові вимоги та спокійніше сприймати рішення тренера.

Примирення Малиновського з Петраковим неможливе. Для тренера не має значення статус футболіста чи його клуб. На молодіжний Кубок світу-2015 у Новій-Зеландії він не взяв одного із тодішніх найбільших талантів Артема Радченка. На Кубок світу у-2019 році не поїхала "зірочка" "Шахтаря" Михайло Мудрик. Петраков взяв відповідальність за результат на себе. Якщо збірна зможе здобути путівку на Кубок світу – він правий, якщо ні, то у збірної буде новий тренер.

Ситуація із Малиновським може відбитися на збірній. Безперечно, що Руслан, враховуючи його клубний статус, мав авторитет в команді . Для молодих гравців він - приклад. Якщо результату в команди не буде, то гравці стануть на сторону Малиновського. Вони чудово розуміють: у разі фіаско, тренер зробить винними їх.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Петраков спровокував конфлікт з лідерами збірної: чому Україна ризикує не поїхати на Кубок світу

9 жовтня збірна України проведе виїзний матч відбору до Кубка світу проти Фінляндії . 12 жовтня у Львові українці зіграють проти збірної Боснії та Герцоговини.

У турнірній таблиці команда Олександра Петракова посідає друге місце, випереджаючи фінів за додатковими показниками. У Фінляндії ще одна гра в запасі. Переможець групи отримає пряму путівку на Кубок світу. Друга команда гратиме в стикових матчах.

Зараз ви читаєте новину «Чому гучний конфлікт у збірній України не буде вирішено». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути