пʼятниця, 13 липня 2012 10:56

Платіні проти технологій: експеримнт з п'ятьма арбітрами продовжиться

Платіні проти технологій: експеримнт з п'ятьма арбітрами продовжиться
Додаткові помічники продовжать працювати на матчах Ліги чемпіонів та Ліги Європи ФОТО: Domenic Aquilina

УЄФА вирішив продовжити використовувати додаткових помічників головного рефері, які працюватимуть на матчах Ліги чемпіонів-2012/13 починаючи зі стикового раунду, групової стадії Ліги Європи і увійдуть до бригади арбітрів у поєдинку за Суперкубок УЄФА-2012.

Попереднє рішення було прийняте 5 липня 2012 року на спеціальній нараді Міжнародної ради футбольних асоціацій (IFAB), члени якої одностайно схвалили використання додаткових помічників, визнаючи їх допомогу, котру вони можуть надати головному арбітру. В результаті цього рішення будуть внесені правки у правила гри, а саме з'явиться окремий розділ про додаткових помічників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після матчу Англія - Україна Блаттер вимагає електронну систему для визначення голів

Експеримент успішно втілювався в життя протягом останніх років. Він передбачає використання під час матчів окрім головного рефері, двох його помічників на лініях і резервного арбітра ще й двох додаткових помічників, які перебувають на лицьовій лінії й допомагають головному арбітрові приймати правильні рішення, особливо у разі інцидентів у штрафному майданчику.

Уперше розширені бригади арбітрів працювали під час кваліфікації чемпіонату Європи-2008 серед гравців до 19 років. Експеримент продовжився під час усіх 144 матчів групового раунду, а також поєдинків плей-офф і фіналу Ліги Європи-2009/10.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми допустили помилку" - Кашшаї визнав гол Девіча

У липні 2010 року IFAB вирішила окрім Ліги Європи долучити до експерименту Лігу чемпіонів у сезонах-2010/11 і 2011/12, а також Суперкубок УЄФА-2011. За новою системою працювали бригади арбітрів і під час фінального турніру Євро-2012.

Додаткові помічники головного рефері слідкують за дотриманням футболістами правил гри. Вони інформують арбітра про будь-які порушення, які він може не помітити, особливо на таких важливих ділянках поля як штрафний майданчик та його околиці. У той же час, головний арбітр залишається єдиною особою на полі, який має право на прийняття рішень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Платіні не вважає помилку Кашшаї приводом для впровадження в футбол технологій

Тим часом ФІФА оголосила про впровадження технології з гол-лінії з сезону 2013/2014. Ці ініціативи президента ФІФА Зеппа Блаттера підтримали в англійській прем'єр-лізі і німецькій бундеслізі. А ось президент УЄФА Мішель Платіні вирішив дотримуватися іншої політики і залишити в питанні правильності взяття воріт людський фактор.

Зараз ви читаєте новину «Платіні проти технологій: експеримнт з п'ятьма арбітрами продовжиться». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути