пʼятниця, 23 жовтня 2020 11:09

Пеле забив понад тисячу голів за кар'єру

Пеле забив понад тисячу голів за кар'єру
Пеле єдиний, хто тричі вигравав Кубок світу. Фото: Reuters

23 жовтня королю футболу Пеле виповнюється 80 років. Він виграв майже всі титули і по кілька разів. Тільки чемпіонства Бразилії і Копа Америки йому так і не дісталися. Перше - тільки тому, що загального чемпіонату країни ще не розігрували, коли Король грав за "Сантос", а з другим просто не склалося, що не завадило йому стати найкращим бомбардиром Копа Америка-1959.

Пеле - єдиний триразовий чемпіон світу. Він - один із лічених футболістів, які забили понад тисячу голів, він - уособлення ідеального футболу навіть у наш час, про нього знято кілька фільмів, написано тисячі книг, складено безліч пісень.

1999 року Міжнародний олімпійський комітет визнав Пеле Атлетом століття попри те, що той жодного разу не брав участі в Олімпійських іграх. Французький спортивний журнал "Екіп" назвав бразильця Спортсменом сторіччя.

Визнаний найкращим футболістом століття за версією ФІФА та за версією Міжнародної федерації футбольної історії і статистики.

На його честь названо стадіон в місті Масейю — 30-тисячний стадіон Estádio Rei Pelé (буквально "Стадіон короля Пеле"), збудований 1970 року.

У 17-річному віці Пеле взяв участь в своєму першому Кубку світу. У Швеції вундеркінд дебютував в матчі проти збірної СРСР (Бразилія виграла - 2:0), а перший гол нападник забив команді Уельсу в 1/4 фіналу. У півфіналі бразильці переграли французів (5:2), а Пеле відзначився трьома забитими м'ячами, ставши наймолодшим автором хеттрику в історії чемпіонатів світу. У фіналі збірна Бразилії обіграла шведів і вперше в своїй історії виграла золоті медалі мундіалю.

21 вересня 1964 року легендарний бразилець забив вісім (!) голів у ворота "Ботафого"

Пеле з юного віку славився своєю результативністю. Але, мабуть, одного разу він переплюнув навіть самого себе. 21 вересня 1964 року легендарний бразилець забив вісім (!) голів в ворота "Ботафого" з Рібейран-Прету.

Пеле є єдиним футболістом, який тричі ставав чемпіоном світу які гравець. Швеція, Чилі та Мексика стали щасливими країнами для великого нападника. 1970 року у фіналі збірна Бразилія грала з Італією. Матч зібрав 110 тисяч глядачів на стадіоні "Ацтека" в Мехіко. Мексиканські вболівальники на трибунах об'єдналися з бразильськими, що показало близькість латинських культур. Бразильці перемогли 4:1, Пеле забив гол і двічі асистував партнерам. Після гри італійський захисник Тарчізіо Бургніч, який повинен був нейтралізувати бразильця, зізнався: "Перед матчем я говорив собі, що він зроблений зі шкіри і кісток, як і всі. Я помилявся".

Якось зовсім не дивно, що Пеле є і рекордсменом за кількістю забитих м'ячів за національну команду. За кар'єру у збірній Бразилії він провів 92 матчі, в яких забив 77 голів.

Напевно, вже кілька десятків талантів з Бразилії і не тільки прирікали в його спадкоємці, але ніхто так і не наблизився до досягнень Короля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бразилія вперше виграла Кубок світу

Нині Пеле хворіє. Має сімох дітей - двох синів та п'ять доньок. Відчуває проблеми зі здоров'ям: дошкуляє спина, переніс операції з видалення каміння в нирках та сечовому міхурі.

Зараз ви читаєте новину «Пеле забив понад тисячу голів за кар'єру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути