пʼятниця, 01 червня 2018 20:11

Обікрали учасника АТО, президента Федерації бодібілдінгу

Ветеран АТО, голова Вінницької обласної організації бодібілдингу Ігор Шепітко розповів про кримінальну справу, яку за його ініціативою відкрито проти керівників Федерації бодібілдингу України.

28 тисяч гривень потрібно ветерану АТО Ігорю Шепітко для операції після повернення із зони бойових дій. За злою іронією долі, саме таку суму шахрайським шляхом списали керівники Федерації бодібілдингу України на колишнього спортсмена, а нині чинного тренера, який працює з юніорською збірною країни.

"В чому претензія? В їх діяльності щодо нецільового використання коштів. У мене ситуація і смішна, і сумна одночасно. Якщо говорити юридичними термінами, то це, на мій погляд, підроблення документів та шахрайство. Все почалося з того, що у мене попросили довіреність на розпорядження коштами, які Міністерство молоді та спорту виділяла на мене, як на тренера. Я якраз повернувся із зони АТО, демобілізувався їх збройних сил. Був в ейфорії, що знову опинився в спорті, знову перебував в рідній спортивній сім'ї. І мені запропонували поїхати на змагання до Іспанії.

Керівники Федерації мені пообіцяли, що як ветерану бойових дій дорогу оплатять. Але щоправда, пізніше: зараз, мовляв, грошей немає

З огляду на, що з 2014-го року, коли почалися бойові дії, я нікуди не виїжджав, то, звичайно ж, погодився. Керівники Федерації мені пообіцяли, що як ветерану бойових дій дорогу оплатять. Але щоправда, пізніше: зараз, мовляв, грошей немає, але як тільки вони надійдуть, ми все компенсуємо. Пізніше зателефонувала Ірина Делієва і каже, що ось гроші з'явилися, але від тебе потрібна довіреність, щоб ми могли їх отримати і перевести. Кажу, не питання, надішліть зразок довіреності. Отримавши його, трохи задумався, ще передзвонив і перепитав: "Ви мене розвести хочете?". Пожартував, називається. Пішов до знайомого нотаріуса у Вінниці, який, до речі, теж сказав, що довіреність занадто, назвемо це так, жорстка. Кажу, нічого страшного, якщо щось анулюємо. Загалом, зробив її оперативно, відправив. Все, як обіцяли, 10 400 гривень мені повернули. Але, як виявилося, під цю довіреність списали 28 тисяч гривень. Записали на мене, як тренера, трьох спортсменів, які виступили добре, з якими я не працював, і списали ці гроші", - розповідає Шепітко.

Махінація проста: за призові місця премії покладаються як самому спортсмену, так і його тренеру. А тренером можна вписати будь-кого.

На думку президента Федерації бодибілдингу, це шахрайська схема, яка обдурила державу на сотні тисяч гривень.

"Тут явно бачимо всі ознаки шахрайства та змови. Адже з двома з трьох спортсменів я познайомився на чемпіонаті Європи, з одним - не знайомий взагалі. Гаразд були б ще спортсмени, яких я тренував: можна було б сказати, що ми за це гроші і нарахували. І, звісно, мій випадок не єдиний. Наскільки мені відомо, Сергій Панадій - також за підробку документів і розкрадання державних коштів. Також є заяви від Вадима Мітрюшіна. У нього аналогічна з моєї ситуація, тільки сума більше 400 тисяч гривень. Махінація проста: за призові місця премії покладаються як самому спортсмену, так і його тренеру. А тренером можна вписати будь-кого. Адже ми раніше взагалі не знали, що гроші за медалі виділяються. Причому з державного бюджету", - розповідає Ігор Шепітко.

Також ветеран АТО стверджує, що від спортсменів приховували призові від держави, за високі місця на міжнародних змаганнях


"Все робилося на ентузіазмі і часто - за особисті гроші. а. Хлопці витрачали останні гроші, щоб підготуватися. На поїздки вже не завжди вистачало. Але, як виявилося, гроші виділялися. І немаленькі. Але ніхто про це не знав. Ясна річ, що контролю за використанням коштів не було ніякого. Збірна жила дуже бідно. Тому всі мирилися, що федерація у нас бідна і викручуватися доводилося як можеш. Але те, що почало відбуватися в останні два роки змусило звернути більш пильну увагу на діяльність керівництва федерації", - розповів Шепітко

  Ігор та Ірина Делієви
Ігор та Ірина Делієви

Ігор Шепітко, розповів, яким чином вдалось розкрити схему.


"Наприкінці 2016 року Делієв заявив, що потрібно в терміновому порядку приймати новий Статут, тому що такі вимоги нового закону. І якимось дивним чином, Статут був зареєстрований в Мін'юсті. Ми подали запит на документи, пов'язані з ФББУ. Побачивши новий статут, виявили, що це абсолютно не той документ, який обговорювався в 2016-му. У новому статуті, президент федерації - не тільки особа недоторканна, зняти якого неможливо, але і самодержець: він може звільнити президента обласної федерації, розпустити виконком. Ми відразу назвали цей статут "диктаторським". А коли стало зрозуміло, що Ігор Делієв вирішив передати пост президента і необмежені повноваження своєї дочки, перетворивши федерація по суті в сімейний бізнес, стало зрозуміло, що потрібно діяти. Ми запросили в Міністерстві молоді та спорту всі документи, пов'язані з діяльністю федерації, в тому числі і фінансові, за 10 років. Довелося самому розбиратися з купою паперів, дивитися скільки грошей було виділено на спортсмена, скільки в підсумку до нього дійшло, які суми, як в моєму випадку, були списані на тренерів і так далі. Тоді все і розкрилося", - сказав ветеран АТО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Я швидше піду закривати "Інтер", ніж там працювати - коментатор відмовився від роботи на каналі

З 540 мільйонів бюджетних грошей вкрали 160": дочка співробітниці ФФУ заявила про корупцію у Федерації футболу.

Зараз ви читаєте новину «Обікрали учасника АТО, президента Федерації бодібілдінгу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути