пʼятниця, 28 квітня 2017 11:29

Мухаммеда Алі позбавили чемпіонського титулу
4

Алі через суд повернув собі всі титули і звання
Фото: Фото з інтернету
Алі через суд повернув собі всі титули і звання
Алі через суд повернув собі всі титули і звання
Алі через суд повернув собі всі титули і звання

28 квітня 1967 року 25-річний американський боксер Кассіус Клей, відомий як Мухаммед Алі, був позбавлений звання чемпіона світу й права брати участь у боксерських поєдинках. Причина – відмова служити в армії США, що вела війну у В'єтнамі.

У лютому 1964 року Кассіус Клей здобув чемпіонське звання у знаменитому бою із Сонні Лістоном. 6 березня оголосив, що відтепер його звати Мухаммед Ікс (згодом Мухаммед Алі), бо боксер вступив до лав радикальної організації "Нація Ісламу".

Невдовзі Алі покликали на призовний пункт. Там він мав пройти медичний огляд.

Перевіряли також і розумовий розвиток. Із здоров'ям проблем не виникло. А от коефіцієнт інтелекту виявився замалий – 78. Це на 14 балів менше необхідного для служби в армії. Військові думали, що боксер симулює й відправили його на повторну перевірку. Результат виявився ідентичним.

"Я найвеличніший, але чомусь не найрозумніший", – з гумором прокоментував ситуацію Алі.

Однак ситуація змінилася за три роки. Війна потребувала все більшої кількості солдатів і критерій змінили. Алі визнали придатним. Якби він погодився служити, то найнебезпечнішою пригодою став би показовий бій в одній з армійських частин. Так свого часу вчинив Джо Луїс і ні про що не жалкував. Однак Алі відмовився.

"В'єтнамці не зробили мені нічого поганого", – повторював він.

Пацифісти в Америці тоді були в меншості. Боксера почали ганьбити. Найбільше йому дісталося від кандидата в губернатори Каліфорнії Рональда Рейгана. Мухаммед продовжував боксувати. Він зривав свою злість на тих спортсменах, які відмовлялися називати його на ісламський лад й продовжували іменувати Кассіусом.

28 квітня 1967 року Алі знову постав перед медичною комісією. Призовників відвезли до військової частини, де вони повинні були прийняти присягу.

"Кассіус Клей, сухопутні війська!" – гукнув офіцер.

Боксера викликали двічі. Спочатку назвали справжнім іменем, а потім псевдонімом. Він не зробив кроку вперед. Згодом написав пояснювальну, де зазначив, що є "мусульманським священиком".

Алі оштрафували на $10 тис., позбавили титулу чемпіона світу. Одна за одною всі атлетичні комісії штатів відмовили йому в ліцензії й можливості битися. У колишнього чемпіона навіть відібрали паспорт. Три з половиною роки його юристи домагалися скасування заборон. Лише 1970 року йому дозволили битися в штаті Атланта. На той час Алі був у поганій формі. Він ледве переміг білошкірого Джима Коррі завдяки тому, що суперник отримав розсічення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На похорон Мохаммеда Алі продавали квитки

Повноцінне повернення сталося 1971-го. Верховний Суд США виправдав його і відновив в усіх правах.

"Він мав право відмовитися служити через свої релігійні переконання", – оголосили судді.

За два місяці Алі програв у чемпіонському бою Джо Фрейзеру. Однак згодом повернув собі звання й двічі переміг Джо.

Зараз ви читаєте новину «Мухаммеда Алі позбавили чемпіонського титулу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути