Ексклюзиви
неділя, 14 січня 2018 11:09

Метт Басбі пішов із "Манчестер Юнайтед"

Метт Басбі пішов із "Манчестер Юнайтед"
Метт Басбі - другий у списку тренерів "Юнайтед" по тривалості керівництва клубом

У цей день, 14 січня 1969, Сер Олександр Метью "Метт" Басбі, пішов з посади головного тренера "Манчестер Юнайтед". Шотландець був біля керма "Юнайтед" з 1945 року і повернувся на цю посаду на невеликий проміжок часу в сезоні 1970-1971 рр.

– Прийшов час, щоб звільнити місце для молодого тренера, – сказав Басбі.

У запрошенні Басбі в 1945 році величезна заслуга одного з керівників МЮ, Луїса Рокка. "Ліверпуль", один з колишніх клубів Басбі, пропонував йому посаду помічника, але Метт відхилив цю пропозицію. "Червоні" не хотіли надавати йому повний контроль над командою.

Успіх в МЮ був миттєвим: Басбі привів "червоних дияволів" до другого місця в чемпіонаті в 1947, 1948, 1949 і 1951 році, виграв Кубок Англії в 1948 році і, нарешті, виграв чемпіонство в сезоні 1951-1952 років – через 41 рік після останнього тріумфу "Манчестер Юнайтед".

Склад команди був досить віковим, і Басбі почав залучати молодих футболістів до складу "Юнайтед". Ця група гравців, що включала Білла Фоулкса, Марка Джонса, Джекі Бленчфлауера, Альберта Скенлона, Девіда Пегі, Ліама Вілана і Дункана Едвардса, була названа "малюками Басбі".

Літак зазнав аварії в аеропорту Мюнхена. Вісім футболістів і троє членів тренерського штабу загинули

Після титулів чемпіона 1956 і 1957 років і програшу у фіналі Кубка в 1957, погляди всієї Європи були прикуті до "малюків Басбі" і їх обґрунтованим претензіям на виграш в сезоні 1958 року трьох титулів: чемпіонату, кубка і успіх в Кубку Чемпіонів. Але всі ці мрії зникли 6 лютого 1958 року, коли команда поверталася з Белграда після матчу з "Црвеною Зіркою". Літак зазнав аварії в аеропорту Мюнхена. Вісім футболістів і троє членів тренерського штабу загинули.

Басбі взявся відновлювати команду разом з Харрі Креггом, Боббі Чарльтоном і Біллом Фоулксом, підписавши також нових футболістів таких, як Девід Херд, Альберт Квіксол, Деніс Лоу і Джордж Бест.

"Манчестер Юнайтед" під керівництвом Басбі виграв титули чемпіонів Англії в 1965 і 1967 роках, прикрим чином втративши чемпіонство 1966 року в останньому матчі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 55 років тому розбилася легендарна команда "Манчестер Юнайтед"

Найвищого успіху Басбі домігся 29 травня 1968 року, коли його команда виграла Кубок Чемпіонів, у фінальному матчі на "Уемблі" знищивши "Бенфіку" з рахунком 4:1.

Зараз ви читаєте новину «Метт Басбі пішов із "Манчестер Юнайтед"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути