Ексклюзиви
неділя, 26 травня 2019 11:09

"Манчестер Юнайтед" виграв у "Баварії" фінал Ліги чемпіонів

"Манчестер Юнайтед" виграв у "Баварії" фінал Ліги чемпіонів
Після матчу норвежця Сульшера стали називати вбивцею з обличчям дитини

У фіналі Ліги чемпіонів УЄФА 26 травня 1999 року в стадіоні "Камп Ноу" в Барселоні грали "Манчестер Юнайтед" і "Баварія". Зустріч запам'яталася несподіваною кінцівкою, в якій "МЮ" забив два голи в компенсований час, програючи по ходу більшої частини матчу, і виграв матч з рахунком 2:1.

Цей матч часто називають одним з найдраматичніших в історії. Молода і амбітна команда Алекса Фергюсона "з-під носа" "Баварії" укралала почесний трофей європейського клубного футболу.

У фіналі не змогли взяти участь троє ключових гравців "Манчестер Юнайтед": капітан Рой Кін і півзахисник Пол Скоулз (через перебір жовтих карток) і центральний захисник Хеннінг Берг (через травму). Капітаном команди за відсутності Роя Кіна був призначений воротар Петер Шмейхель, який проводив останній матч за "МЮ", відігравши в цьому клубі вісім років. Травми не обійшли стороною і "Баварію": з цієї причини в склад не потрапили лівий захисник Біксант Лізаразю (чемпіон світу 1998 року в складі збірної Франції) і нападаючий Джованні Елбер.

Вже на 6-й хвилині "Баварія" вийшла вперед завдяки точному удару Баслера зі штрафного, призначеного за фол Йонсена проти Янкера. Попри такий поганий початок зустрічі, "МЮ" перехопив ініціативу і заволодів м'ячем, однак отримати вигоду з цього не зміг, так і не створивши жодного моменту. Баварці діяли на контратаках більш небезпечно, ніж "МЮ".

Другий тайм розпочався атаками баварців, вони все тиснули на ворота "МЮ". На 55-й хвилині відбувся перший по-справжньому небезпечний момент біля воріт "Баварії": Гіггз навісив на Блумквиста, який з усією сили відправив м'яч над поперечиною.

Активність Баслера змусила Алекса Фергюсона випустити на 67-й хвилині на поле замість Блумквиста нападника Шерінгема, який повинен був допомогти перехопити ініціативу. Хід у відповідь Оттмара Хітцфельда не змусив себе довго чекати: через чотири хвилини, на 71-й хвилині замість Циклера на полі з'явився Шолль, який відразу ж після виходу організував небезпечну атаку, яка завершилася потужним дальнім ударом Еффенберга повз ворота. На 75-й хвилині Еффенберг знову завдав удар по воротах Шмайхеля, але м'яч пролетів над поперечиною. Незабаром після прориву Баслера Шолль з 18 метрів завдав удару по воротах "МЮ", проте м'яч влучив у штангу і від неї відлетів прямо в руки Шмейхелю.

Леннарт Юханссон покинув свою ложу на трибуні, щоб спуститися вниз і вручити кубок, вже прикрашений стрічками кольорів "Баварії"

Фергюсон зробив другу заміну на 81-й хвилині, випустивши свого "суперзапасного" норвежця Уле-Гуннар Сульшера. Хвилиною раніше у німців з поля пішов Лотар Маттеус, який поступився місцем Фінку. Ще через хвилину "Баварія" втратила дуже хороший гольовий момент: Янкер сильно пробив у падінні через себе, але м'яч влучив у поперечину. Тиск на ворота баварців посилювалося, і Хітцфельд провів на 90-й хвилині останню заміну, прибравши з поля Баслера і випустивши Саліхаміджіча. Мінімальна перевага "Баварії" зберігалася аж до компенсованого до другого тайму часу. А додав Колліна до основного часу матчу три хвилини.

На першій доданій хвилині "Манчестер Юнайтед" заробив кутовий, і в штрафний майданчик прибіг навіть воротар Шмейхель. Бекхем навісив в штрафну, м'яч в боротьбі в повітрі підправив Шмейхель, Йорк направив його в гущу гравців. Гіггз з правої ноги слабо пробив по воротах, проте, відразу, в один дотик по м'ячу точно вдарив Тедді Шерінгем, відправивши його в нижній кут - 1:1.

"Манчестер Юнайтед" зрівняв рахунок, коли на табло було горіло 90:36. Але манкуніанці не хотіли задовольнятися малим і диво продовжилося. Менш ніж за півхвилини, після того як баварці почали з центру поля, "Червоні дияволи" заробили ще один кутовий. Знову Девід Бекхем навісив, пішла зрізка Шерінгема на Сульшера, і той, підставивши ногу, відправив м'яч точно під поперечину воріт "Баварії" - 2:1! На табло горіли цифри 92:17. На поле вибігли всі гравці "Манчестер Юнайтед" і тренери, а Шмейхель в захваті зробив сальто у власному штрафному майданчику. Після цього матчу Уле Гуннара Сульшера стали називати "вбивцею з обличчям дитини".

Два м'ячі, пропущені в доданий час, деморалізували гравців "Баварії": вони були в такому шоці, що навіть не хотіли продовжувати матч. З великими труднощами П'єрлуїджі Колліна зумів умовити їх встати і завершити гру. Коли команди дограли останню, третю хвилину доданого часу, Колліна своїм свистком зафіксував перемогу команди "Манчестер Юнайтед" і виграш другого в її історії Кубка Ліги чемпіонів УЄФА.

Баварці перебували в пригніченому настрої. Особливо болісно переживав Куффур, який плакав і бив кулаками по футбольному газону. Великим ударом ця поразка стала для Лотара Маттеуса, який так і не виграв Лігу чемпіонів.

На церемонії нагородження заповітний Кубок Ліги чемпіонів разом піднімали Петер Шмейхель, капітан команди у фінальній зустрічі, і головний тренер Алекс Фергюсон. Для Шмайхеля перемога в цьому найважливішому і драматичному матчі стала відмінним фінальним акордом його кар'єри в "МЮ".

Кінцівка матчу була такою несподіваною, що Президент УЄФА Леннарт Юханссон покинув свою ложу на трибуні, щоб спуститися вниз і вручити кубок, вже прикрашений стрічками кольорів "Баварії", перед тим як Шерінгем зрівняв рахунок. Вийшовши з тунелю після фінального свистка в матчі, він був приголомшений. "Я не міг у це повірити", - сказав він пізніше, "Переможці плачуть, а ті, хто програв танцюють".

"Манчестер Юнайтед" став першим англійським клубом, який виграв Кубок європейських чемпіонів з моменту "Ейзельскої трагедії" 1985 року, а також першим і єдиним англійським клубом, який виграв "трабл" (чемпіонат Англії, Кубок Англії і Кубок європейських чемпіонів в одному сезоні) .Крім того, "Манчестер Юнайтед" став першим клубом в історії фіналів новоствореної Ліги чемпіонів УЄФА (з 1993 року), який виграв матч, поступаючись по його ходу.

Зараз ви читаєте новину «"Манчестер Юнайтед" виграв у "Баварії" фінал Ліги чемпіонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути