четвер, 07 грудня 2017 11:09

Лобановський переміг Малофеєва в матчі за звання чемпіона

Лобановський переміг Малофеєва в матчі за звання чемпіона
Перемігши одноклубників з Москви 7 грудня 1986 року, кияни в 12-й раз стали чемпіонами СРСР. Фото: forumimage.ru

7 грудня 1986 року київське "Динамо" перемогло в столиці України московських одноклубників - 2:1. Кияни вдванадцяте стали чемпіонами СРСР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Динамо" виграло у "Спартака" матч за чемпіонство-1985

За календарем поєдинок мав відбутися 2 травня – в день фіналу Кубка кубків із "Атлетіко". Тому гру перенесли на грудень. Якби грали в травні – москвичі мали би ще менше шансів, ніж мадридці. Але в грудні – інша річ. Для підопічних Лобановського це була остання гра у виснажливому сезоні.

Головним тренером призначили Лобановського. Ображений Малофеєв кинувся доводити чиновникам, що вони помилилися. У травні москвичі посідали 12 місце з 16 команд. А вже восени московське "Динамо" очолило таблицю

На початку 1986 року Едуард Малофеєв очолював збірну СРСР і московське "Динамо". Через незадовільні результати збірної його звільнили якраз напередодні Кубка світу-1986. Головним тренером призначили Лобановського.

Ображений Малофеєв кинувся доводити чиновникам, що вони помилилися. У травні москвичі посідали 12 місце з 16 команд. А вже восени московське "Динамо" очолило таблицю.

Натомість восени киян лихоманило. Після перемоги в Кубку кубків, виступу на Кубку світу, участі в Кубку чемпіонів і відбірних матчів до Євро-88 гравці відчули неймовірну втому. Почастішали поразки. Серед них траплялися й розгромні, як було в домашньому матчі з "Жальгірісом" - 0:3.

Але на вирішальний відрізок кияни зібралися. Дві перемоги над "Зенітом" і підопічні Лобановського забронювали собі як мінімум "бронзу". Перед вирішальною дуеллю з московським "Динамо" ситуація була такою: "Динамо" Москва – 38 балів після 28 матчів, "Спартак" – 37 після 30, київське "Динамо" – 34 після 27. До того ж московські динамівці вичерпали ліміт нічиїх.

У Москві підопічні Малофеєва відкрили рахунок вже на 4-й хвилині. Потужним ударом гол забив Василь Каратаєв. Ситуація для українського клубу ускладнювалася тим, що Лобановський не випустив на поле московського манежу, де трав'яний килим було постелено просто на бетон, Блохіна й Безсонова.

У другому таймі москвичі могли вирішити долю чемпіонату на свою користь. Але київський воротар Чанов парирував удар Коливанова впритул. А за 15 хвилин до кінця гри Василь Рац чудовим ударом головою зрівняв рахунок - 1:1.

У проміжку між матчами з підопічними Малофеєва кияни зіграли ще один поєдинок – із "Шахтарем" - 4:1.

Відтак "Динамо" Київ набрало 37 балів, а в московського "Динамо" залишилося 38.

На гру прийшло 100 тисяч глядачів. Кияни краще впоралися із хвилюванням

Український клуб був у роздумах: де грати вирішальну гру. Адже 7 грудня поле могло бути заметено снігом. Однак Лобановський ризикнув. На гру прийшло 100 тисяч глядачів. Кияни краще впоралися із хвилюванням. На 15 хвилині Рац обікрав захисника москвичів Васільєва і влучно пробив у кут воріт Пруднікова - 1:0. Москвичі почали пресингувати, але кияни не тільки витримали тиск гостей, а й своїм пресингом змусили їх помилитися вдруге. На 36-ій хвилині захисники москвичів збили в своєму карному майданчику Анатолія Дем'яненка, який проводив 57 матч в 1986 році. Бєланов з 11-метрової позначки пробив так, що Прудніков навіть не смикнувся - 2:0.

Другий тайм господарі догравали. Щоправда на 56 хвилині виправився Васильєв. Він здійснив слаломний прохід правим флангом і точно віддав під удар Коливанову - 2:1. Але більшого господарі не дозволили.

Київське "Динамо" вибороло 12 чемпіонське звання, а Лобановський в якості тренера тріумфував усьоме.

Надалі кияни залишилися флагманом радянського футболу, а москвичі в наступних сезонах зайнялися звичною справою – балансували між серединою турнірної таблиці й зоною вильоту.

А вже 8 грудня в Києві похолодало – пішов сніг, ударив мороз. Зима дочекалася перемоги киян і взялася надолужувати згаяне.

Зараз ви читаєте новину «Лобановський переміг Малофеєва в матчі за звання чемпіона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути