субота, 31 березня 2018 12:15

Київське "Динамо" у футболках збірної СРСР розбило чемпіонів світу на чолі з Марадоною

Київське "Динамо" у футболках збірної СРСР розбило чемпіонів світу на чолі з Марадоною
Олег Протасов у боротьбі за м'яч із Дієго Марадоною

31 березня 1988 року збірна СРСР, основу якої складали гравці київського "Динамо", обіграла на комерційному турнірі діючого чемпіона світу збірну Аргентини на чолі з Дієго Марадоною – 4:2. Ця гра стала етапом підготовки до майбутнього Євро, але вже тоді рівень гри збірної СРСР вразив спеціалістів.


1988 рік увійшов в історію як найуспішніший в історії футбольної збірної СРСР. Олімпійська команда під керівництвом екс-динамівця Києва Анатолія Бишовця виграла золото Ігор в Сеулі, перегравши по ходу турніру бразильців, італійців і аргентинців. Головна збірна країни завоювала срібло чемпіонату Європи, поступившись у фіналі збірній Голландії.


Матч відбувся в Берліні рамках "Турніру чотирьох збірних". В гості до ФРН приїхали команди СРСР, Аргентини, і Швеції. Переможець отримував 150 тисяч марок, фіналіст – 110. Третє місце оцінювалося в 60, а четверте – в 40 тисяч у німецькій валюті. Жереб визначив шведів в суперники німцям по півфіналу, а збірну СРСР – аргентинцям.

В основному складі збірної СРСР не було жодного росіянина


Рахунок відкрив відмінним дальнім Олександр Заваров. М'яч підлетів угору й, не втрачаючи сили, опустився під перекладину воріт аргентинського голкіпера Пумпідо. Ще ніхто не знав, що схожий м'яч заб'є у ворота збірної СРСР Марко Ван Бастен. Станеться це у фіналі Євро 1988.
Другий гол був ще красивішим. Олег Протасов дав пас на хід Рацу, а той високо подав на кут воротарського майданчика. З-за спин захисників вискочив Геннадій Литовченко і зльоту пробив – 2:0.


Аргентині вдалося скоротити відставання. Трогліо ударив, немов цвях забив у дальній кут воріт Дасаєва – 2:1.
У другому таймі Дем'яненко вивів Олега Протасова сам на сам із Пумпідо і рахунок став – 3:1. Марадона зі штрафного скорочує відставання завдяки рикошету від голови Балтачі, який дезорієнтував Дасаєва – 3:2.
Але й це ще було не все. Заваров на куту карного майданчика красиво малює падіння. На "фінт" ловиться французький арбітр Кінью й призначає пенальті. Протасов б'є без шансів для Пумпідо – просто в дев'ятку – 4:2.


"Росіяни показали видатну гру, вони зіграли проти нас, як бразильці", – сказав після матчу капітан Аргентини Дієго Марадона.
Звідки було знати Дієго, що в основному складі збірної СРСР не було жодного росіянина. Вісім гравців представляли "Динамо" Київ, один – Сулаквелідзе – тбіліське "Динамо" й двоє – "Спартак". Один спартаківець – Віктор Пасулько був родом із Закарпаття й до "Спартака" прийшов із одеського "Чорноморця". Інший – Рінат Дасаєв – татарин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Павло Яковенко забив м'яч століття

За два дні, 2 квітня, збірна СРСР програла шведам – 0:2 і посіла друге місце в "Турнірі чотирьох". Радянські футболісти у фіналі не надто напружувалися. Час викладатися настане трохи згодом.

Зараз ви читаєте новину «Київське "Динамо" у футболках збірної СРСР розбило чемпіонів світу на чолі з Марадоною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути