вівторок, 27 березня 2018 11:09

Київська міліція врятувала від побиття фанатів московського "Спартака"

Київська міліція врятувала від побиття фанатів московського "Спартака"
Протистояння "Динамо" Київ і "Спартака" було найпринциповішим у радянському футболі

27 березня 1988 року в матчі чемпіонату СРСР в Києві зустрічалися місцеве "Динамо" і московський "Спартак". Уперше в історії радянського футболу київська міліція провела спеціальну операцію, якою унеможливила масову бійку між фанатами двох клубів, які ворогували.


Перша грандіозна бійка між футбольними хуліганами сталася 20 вересня 1987-го. Кияни поступилися на своєму полі - 0:1, але фанати взяли переконливий реванш на столичному вокзалі. Побили кількадесят фанатів "Спартака" й потрощили частину вагонів поїзда "Київ – Москва". Міліція не чекала такого розвитку подій і розгубилася.

Замість очікуваних двох сотень фанатів "Спартака" до столиці України прибули 700 агресивних молодиків


Не допустити повторення вересневих подій взялося високе міліцейське начальство на чолі з генерал-лейтенантом Василем Дурдинцем.

Труднощі почалися відразу після прибуття поїзда з Москви. Замість очікуваних 2 сотень фанатів "Спартака" до столиці України прибули 700 агресивних молодиків. Для їхнього розвезення зняли автобуси із міських маршрутів. Міськком комсомолу взявся організувати гостям екскурсію і навіть надурняк нагодував голодних "москалів".


Сама гра підтвердила найгірші сподівання міліції. Кияни потужно атакували, змушуючи голкіпера гостей Ріната Дасаєва творити дива в рамці воріт. Утім одного разу й він виявився безсилим, коли новачок "Динамо" Олег Протасов забив м'яч на 25 хвилині гри. Здавалося, москвичам не уникнути неприємностей, але в другому таймі вони оговталися. Спочатку Віктор Пасулько зрівняв рахунок. Розлючені господарі кинулися відновлювати статус-кво і тут Сергій Родіонов покарав їх у стрімкій контратаці – 1:2.


Гостей переповнювало щастя. Вони вважали, що їхня команда перемогла не кого-небудь, а переодягнену збірну СРСР, що насправді було недалеким від істини.


Пристрасті на трибунах розпалилися. Вболівальники "Динамо" кинулися на привокзальну площу, але наразилися на кордон міліції. Усі спроби "просто прогулятися пероном" були зупинені. Москвичів під наглядом міліціонерів посадили у вагони й благополучно відправили до Росії. Жодної фанатської бійки того дня не зафіксували.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Смерть поліцейського, 5 травмованих: росіяни влаштували сутичку футбольних фанатів


Чемпіонат СРСР 1988 року виграв "Дніпро". "Динамо" фінішувало другим, московське "Торпедо" – третім. "Спартак" уперше за багато років опинився за межею трійки призерів, фінішувавши на 4-му місці.

Зараз ви читаєте новину «Київська міліція врятувала від побиття фанатів московського "Спартака"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути