четвер, 29 жовтня 2015 15:30

Капітан збірної Нової Зеландії двічі відмовився від лицарського титулу - в суботу визначиться чемпіон світу з регбі

Капітан збірної Нової Зеландії двічі відмовився від лицарського титулу - в суботу визначиться чемпіон світу з регбі


Австралійські та новозеландські вболівальники незадоволені часом початку фіналу Кубку світу з регбі, який відбудеться 31 жовтня.
Вирішальна гра турніру за участю збірних Нової Зеландії та Австралії пройде в Лондоні на стадіоні "Твікенем" о 16.00 за місцевим часом (18.00 за Києвом). У австралійському Сіднеї матч розпочнеться о третій годині ночі, у столиці Нової Зеландії Веллінгтоні буде п'ята ранку.
Через незручний час початку зустрічі вболівальники з південної півкулі запропонували перенести гру на 9 ранку. У такому випадку вона стартувала б у вечірній час для Австралії та Нової Зеландії. Три попередні фінали Кубку світу проводилися у вечірній час, тому матчі могли подивитися глядачі в обох півкулях. Організатори Кубка світу в Англії вирішили проводити вирішальну зустріч вдень через проблеми з транспортом.
За масштабністю Кубок світу з регбі поступається лише футбольному та Олімпіаді. Стартував турнір18 вересня, ігри проходили на стадіонах 11 міст Великої Британії. Телевізійні трансляції велися на 207 країн світу.
60% проти 40% на користь Нової Зеландії у фіналі ставить головний редактор регбійного сайту http://rugger.info/ Юрій Платика. Розмовляємо з ним про сильні сторони обох учасників вирішальної гри кубку світу.

- Буду коментувати матч, маю бути об'єктивним, хоча як уболівальник фанатію від Нової Зеландії. Пишаюсь, що можу на власні очі бачити деяких зірок цієї команди. Для них цей фінал буде останнім в регбійці збірної.
Виділю двох. Капітан команди Річі Маккоу світова легенда, ікона, кращий гравець за всю історію регбі. Фінал буде його 148-м матчем на міжнародному рівні. Це рекорд. Новозеландця назвав би людиною з великої літери. Такого командного гравця ще треба пошукати. Проілюструю лише два факти. Річі Маккоу вже два рази пропонували лицарський титул у Новій Зеландії, але він відмовлявся, пояснюючи тим, що поки він діючий гравець, в команді будуть всі рівні. Ніяких звернень "сер".
Перед Кубком світу 2011-го року Маккоу запросили на королівське весілля Кейт Мідлтон та принца Вільяма. Спортсмен не грав, відновлювався після травми, але відмовився від запрошення. Сказав, що потрібен своїй команді. Наприклад, вже на цьому Кубку світу під час ігор він виносив водичку своїм гравцям на полі, подавав "фішку" під час пробиття штрафних. Нормально ставлюсь до футболу, але ви можете собі уявити, аби Кріштіану Роналду чи Ліонель Мессі носив воду для своїх партнерів.
Ще один новозеландець, Ден Картер, на мій погляд, зараз найкращий десятий номер в регбі. Блукаючий півзахисник, або флай-хав на полі він справжній творець. Він найкращий бомбардир на міжнародному рівні в історії, має на рахунку 1579 очок. За грою Картера, коли він у формі, можна дивитися безкінечно.
Нова Зеландія в будь-якому матчі буде виступати фаворитом, з ким би не грала. Це найкраща збірна планети в командних видах спорту. Єдина в історії, у якої позитивний баланс зустрічей з усіма суперниками більше 70 %.
Але Австралія змогла цього року залишити Нову Зеландію без трофею. Виграла Регбі Чемпіоншип - турнір кращих збірних південної півкулі. Хоча новозеландці фаворити фіналу Кубку світу ще й тому, що у них була суттєво легша група. Витратили менше сил. Австралія зустрічалася з Англією і Вельсом, тому повинні були виходити вже на груповому етапі на пік форми. Це було видно по тому, як їм важко далася чвертьфінальна гра з Шотландією. Хоча всі передбачали їх перемогу над європейцями в одні ворота. Австралійці ж вирвали її на останніх хвилинах через суперечливий штрафний, якого не було, і в півфіналі здолали Аргентину. Треба зазначити, що це самі аргентинці цю гру злили. Погано почали, пропустили дуже швидку спробу вже на першій хвилині й розгубилися. Південноамериканці переналаштувалися і через це припустилися таких грубих помилок, які й визначили результат. Перехват на першій хвилині й на останій, коли один австралієць обійшов вісьмох опонентів - на такому рівні це не припустимо.

Нова Зеландія знаходиться в дуже добрій формі, нема кадрових втрат на відміну від Австралії. Є питання по ключовому захиснику фул-беку "валабіс". В команді з зеленого континенту я б виділив 7-го номера Майкла Хупера. Цей спортсмен в майбутньому може посунути з регбійного п'єдесталу Річі Маккоу. В свої 23 роки він вже має 50 матчів за збірну на топовому рівні. Для форварда це феноменальний показник. До того ж дуже яскраво і потужно грає в обороні, відбирає м'ячі в раках, сам проривається, вінмотор команди. Ще дуже імпонує в Австралі 12-ка Дрю Мітчел: на його рахунку вже 14 спроб на Кубках світу. Він лише на одну спробу відстає від легендарних новозеландця Джона Лому, і південоафриканця Брайана Хабана. Якщо зможе зробити дубль у фіналі, то стане кращим за всю історію. Це буде феноменальний внесок у світове регбі.


На думку експерта, у фінальній грі все може вирішити одна помилка.

- Якби у фіналі грала якась європейська команда, то можна сказати, що був би нудний прагматичний матч. Австралія і Нова Зеландія не такі збірні. Обидві передусім люблять атакувати. Впевнений, всі шанувальники регбі та і просто командних видів спорту зможуть побачити фантастичне протистояння.

Кубок світу з регбі проходить з 1987-го року. Попередні 7 турнірів двічі кубком "Вебба Елліса" володіли регбісти Південноафриканської республіки, Нової Зеландії та Австралії. Одного разу чемпіонами ставали англійці. Цього року родоначальники гри і господарі турніру не змогли подолати навіть груповий етап. Поступились майбутнім фіналістам Австралії та збірній Вельсу.

Пряма відеотрансляція фіналу Кубку світу з регбі між Новою Зеландією і Австралією почнеться о 18.00 за київським часом на сайті http://rugger.info/

 

 

Зараз ви читаєте новину «Капітан збірної Нової Зеландії двічі відмовився від лицарського титулу - в суботу визначиться чемпіон світу з регбі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути