Ексклюзиви
четвер, 12 березня 2020 20:11

Експерт оцінив сильні та слабкі сторони сьогоднішнього суперника "Шахтаря"

Експерт оцінив сильні та слабкі сторони сьогоднішнього суперника "Шахтаря"
Андрій Шахов є одним із найкращих спеціалістів по німецькому футболі в Україні. Фото: соцмережі

Сьогодні донецький "Шахтар" зіграє перший матч 1/8 фіналу Ліги Європи з футболу. На виїзді підопічні Луїша Каштру протистоятимуть німецькому "Вольфсбургу".

Андрій Шахов – заступник головного редактора журналу "Футбол" - розповідає про сьогоднішнього опонента чемпіона України.

Чи пощастило "Шахтареві" з жеребом?

-- Немає однозначної відповіді. Вистачало команд, слабших за "Вольфсбург", але були і сильніші. Важлива в даній ситуації не тільки сила "Вольфсбурга", а й його ставлення до Ліги Європи. Проти "Мальме" в попередньому раунді команда була гранично сконцентрована, грали усі здорові на той момент футболісти. У чемпіонаті Німеччини "Вольфсбург" посідає сьоме місце. На топ-4 і місце в Лізі чемпіонів 2020/21 команда не претендує. На "виліт" - також. Може ''погаласувати" у Лізі Європи. І це мінус для "Шахтаря".


Які сильні та слабкі сторони "Вольфсбурга"?

Команда намагається проводити атаки швидко, не любить довгий розіграш м'яча, атакує флангами і прекрасно вміє використовувати сильні якості центрфорварда – Ваута Вегхорста. З недоліків: "Вольфсбург" важко входить у гру, є проблеми з "фізикою", тому "вовків" не вистачає на весь матч. В атаці команда виглядає досить одноманітно. Якщо суперникові вдається впоратися в Вегхорстом, з голами у неї проблеми. Але і захист надійний: у чемпіонаті Німеччини менше тільки три команди – "Баварія", "Лейпциг" та менхенгладбаська "Боруссія" - пропустили менше голів, ніж "Вольфсбург".

На топ-4 і місце в Лізі чемпіонів 2020/21 команда не претендує. На "виліт" - також. Може ''погаласувати" у Лізі Європи

Як будує гру головний тренер "Вольфсбурга" - австрієць Олівер Гласнер?

Для мене він став відкриттям минулого сезону, коли зробив "цукерку" зі скромного австрійського ЛАСКу. Гласнер вивів команду на друге місце в чемпіонаті, і нинішній тренер віце-чемпіона Австрії - відомий француз, колишній захисник "Баварії" Валеріан Ісмаель - не став міняти стиль гри команди, а продовжує те, що почав Гласнер. Для мене ЛАСК - команда №2 в Європи після "Аталанти" з тих, хто грає за схемою 1-3-4-3. Гласнер спробував і в "Вольфсбурзі" поставити такий же футбол і з цією метою ініціював перехід пари гравців з австрійського чемпіонату. Однак, не зважаючи на успішний старт сезону, перевести "Вольфсбург" на гру за схемою 1-3-4-3 йому не вдалося. І тут треба віддати належне наставнику, який повів себе досить гнучко і повернув "Вовків" до звичної їх моделі в чотири захисники. Правильне рішення: в останніх восьми офіційних матчах, включаючи ігри з "Мальме", у команди п'ять перемог за трьох нічиїх.

Вегхорст - головна ударна сила команди. Це нападник зростом під два метри, але при цьому досить легкий і спритний. І, звичайно, здорово грає головою


Лідери "Вольфсбурга" - хто вони?

Я у першу чергу назвав би вихованця клубу Максиміліана Арнольда і вже згадуваного голландського центрфорварда Вута Вегхорста. Через першого йде весь конструктив в атаці, плюс він дуже добре виконує стандарти лівою ногою, має відмінно поставлений дальній удар, в чому могла переконатися "Олександрія" Вегхорст - головна ударна сила команди. Це нападник зростом під два метри, але при цьому досить легкий і спритний. І, звичайно, здорово грає головою. Досить сказати, що на його рахунку вже 11 голів в цьому чемпіонаті, тоді як жоден з його партнерів по команді не забив навіть п'яти м'ячів. Плюс для мене стало одкровенням, наскільки впевнено бразилець Отава замінив Руссильйона на лівому фланзі захисту. Якщо говорити про відкриття сезону в "Вольфсбурзі", то це він.

Як ситуация із травмованими гравцями?

Поганенька. Лазарет, хоч і не забитий, але досить значний. Зараз через травми не грають два основних крайніх захисника, Вілліан і Руссильйон, капітан команди Жозуа Гілавогі, десь з жовтня позаминулого року травмований іспанський опорник Ігнасіо Камачо, який пропустив через травму щиколотки вже майже півтора року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після операції Степаненко пропустить місяць

У минулому сезоні "Шахтар" грав проти двох німецьких команд – "Гоффенхайма" та "Айтрахта". Це допоможе команді в підготовці до протистояння з "Вольфсбургом"?

Не думаю. За манерою гри "Вольфсбург" зовсім не схожий на той "Гоффенхайм" , та й мало нагадує торішній "Айнтрахт" . Мені здається, що "Вовки" в цьому стані слабші і за тих, і за інших. Тому я не думаю, що ті два протистояння якось допоможуть "Шахтарю", тим більше, зараз з командою працює інший тренер.

Зараз ви читаєте новину «Експерт оцінив сильні та слабкі сторони сьогоднішнього суперника "Шахтаря"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути