середа, 21 січня 2015 21:11

"Душу гріють думки, що на наші матчі ходитиме українська діаспора" - Яворський

"Душу гріють думки, що на наші матчі ходитиме українська діаспора" - Яворський
Ігор Яворський підписав з канадським клубом трирічний контракт ua-football.com

Колишній наставник тернопільської "Ниви" 55-річний Ігор Яворський тренуватиме канадський клуб "Атомік Селектс" з міста Торонто. Контракт з українцем підписаний на три роки. На весні команда дебютує у Канадській футбольній лізі (CSL).

"Скучив за роботою, тому довго над пропозицією не думав, - каже Ігор Петрович. - Хочеться довести свою профпридатність. Дуже радий, що мене запросили закордон. У моїй тренерській кар'єрі це перший іноземний клуб (Яворський-футболіст пограв за шведський "Боліден" та словацький "Хемлон"). Тим паче, що зараз в Україні важко знайти роботу".

Українські клуби не кликали?

"Запрошували команди першої ліги. Але хочеться стабільності та поваги. Я маю гіркий досвід співпраці з тернопільською "Нивою". Клуб не платив гравцям зарплатню 7-8 місяців. А президент "Ниви" журналістам розповідає, що все виплачується і клуб всім забезпечений. Це брехня. Гравці, лікарі, масажисти не можуть отримати свої чесно зароблені кошти, хоча виграли суди. Мені також не платили 7 місяців зарплати. Взагалі, мій контракт з клубом закінчується у липні 2015-го року. Поки триває судова тяганина з "Нивою".

Велика відстань між Канадою та Україною вас не налякала?

"Мандражу немає. Життя футболістів та тренерів проходить на колесах. Мене запрошував клуб першої ліги до якого мені потрібно їхати 11 годин машиною. Політ у Торонто займе 10 годин. Виходить, що по часу відстань майже та сама. Правда, тут ти вдома. Тебе тут знають і розуміють. Мою душу гріють думки про те, що команда добре гратиме і на наші матчі ходитиме українська діаспора.

Мені вже телефонував колишній футболіст "Ниви" Дмитро Мазур, який мешкає у США. Йому потрібно п'ять годин їхати машиною в Торонто. Сказав, що приїжджатиме на всі матчі команди. У Торонто мешкають колишні гравці "Прикарпаття". Кажуть, що вже не можуть дочекатися нашого приїзду.

До речі, три роки тому їздив у Торонто на презентацію Євро-2012. Грали матч ветеранів діаспор України та Польщі. Ми програвали полякам 1:2. Я забив другий гол нашої команди і зустріч завершилася внічию — 2:2".

Контракт з "Атомік Селектс" вже підписаний?

"Так. Угода розрахована на три роки. Умови контракту мене влаштовують. Президент клубу Ігор Прокіпчук хоче створити боєздатний колектив і забезпечити його всім необхідним. Я впевнений, що там зарплату платитимуть вчасно. Будемо сподіватися, що у нас все вийде.

Прокіпчук користується авторитетом у Торонто. Свого часу він виступав за львівський "Сокіл". Грав на позиції воротаря. У 1977-у році переїхав до Канади. Взагалі, у Торонто дуже велика українська діаспора. У місті проживає більше 100 тисяч українців. Думаю, вони будуть нас підтримувати".

Яке завдання стоятиме перед командою?

"1 лютого у нас буде зустріч із президентом. Ми сядемо і обговоримо всі робочі моменти, в тому числі роботу дитячої спортивної школи та юнацької команди. Тоді нам озвучать чітке завдання на сезон. Знаю, що клуб дуже амбітний і хоче добиватися серйозних результатів. Я тільки "за".

Який бюджет команди?

"Не можу про це говорити. Це не у моїй компетенції. Краще запитати у президента клубу".

В який футбол гратиме "Атомік Селектс"?

"Канадці грають у силовий футбол. У них серйозна фізпідготовка. Мені хочеться, щоб наша команда демонструвала технічний та атакувальний футбол. Хто володіє м'ячем, той контролюватиме ситуацію на полі".

Коли вирушаєте в Торонто?

"Взяли квитки на 30 січня. Свята закінчилися, тому треба братися за роботу. Єдине, дуже прикро за ситуацію в країні".

Берете з собою футболістів?

"Так. Мова йде про 6 чи 7 гравців. Прізвищ називати зараз не буду. Деякі моменти ще узгоджуються.

У нас гратимуть не тільки українці. Будуть гравці різних національностей. Американські та канадські футболісти телефонують і присилають свої резюме. Просяться на перегляд. До старту чемпіонату у нас ще є досить часу, щоб підготувати команду".

Хто увійде у ваш тренерський штаб?

"Зі мною в Торонто летить Анатолій Цебрій (виступав за "Нафтовик" з Івано-Франківщини). По інших помічниках поки ведуться переговори. Будемо узгоджувати ці питання вже на місці".

У Торонто базується однойменна команда МЛС.

"У них серйозний підбір гравців. Думаю, ми знайдемо спільну мову. Президент говорив, що в нас є можливість співпраці з "Торонто". Буде цікаво подивитися за їх роботою. Знаю як працює "Динамо" та "Шахтар". Був на зборах "Барселони". А з канадцями ще не перетинався".

Яка інфраструктура у клубу?

"Взимку команда працює у критому манежі. Тренувальні поля мають штучне покриття останнього покоління. Коли погодні умови дозволяють, футболісти переходять на трав'яний газон".

Канадську візу швидко вдалося отримати?

"Це зайняло трохи часу. Проходив співбесіду та медогляд у Києві".

Як у вас з англійською мовою?

"Трохи вчив у школі і дещо розумію. Чесно зізнаюсь, що вже почав пригадувати англійську. Важко, але нічого страшного у цьому немає. Думаю, за кілька місяців зможемо спілкуватися на побутовому рівні".

Сім'я відпустила в Канаду?

"Сім'я завжди хоче так, щоб було краще. Ми з дружиною разом вже більше 30 років. Вона мене розуміє і підтримує. Маючи таку опору, легше працювати. Вона викладає у музичній школі по класу фортепіано. Донька та син живуть і працюють у Києві.

Сезон у нас триватиме з кінця квітня до середини листопада. Після його завершення планую приїхати в Україну".

Додамо, що у Канадській футбольній лізі у сезоні-2015 змагатимуться 13 команд. У минулому розіграші їх було 10. Турнір має перший та другий дивізіони. Спочатку команди грають регулярний чемпіонат, а потім раунд плей-офф.

Зараз ви читаєте новину «"Душу гріють думки, що на наші матчі ходитиме українська діаспора" - Яворський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути