Ексклюзиви
середа, 12 вересня 2018 20:11

Що треба знати про гравця, який змусив Хацкевича думати про відставку

Що треба знати про гравця, який змусив Хацкевича думати про відставку
Мар'ян Швед забив за "молодіжку" щоматчу проти Латвії та Андорри

Форвард " Карпат" Мар'ян Швед вдало розпочав сезон. Двічі забив київському "Динамо" на "Олімпійському". Потім – латвійцям, а учора – єдиний гол Андоррі за молодіжну збірну у відборі на Євро-2019.

Швед походить із футбольної родини. Його батько Василь теж свого часу виступав за львівські "Карпати", але в першій команді затриматися не зміг.

Свій шанс у "Карпатах" Мар'ян отримав 2014-го, коли головним тренером став хорватський спеціаліст Ігор Йовічевич, який до цього працював у юнацькій команді. Йовічевич відразу запросив Шведа, Кльоца та Кравця. Фактично 17-ти річні гравці з перших матчів у дорослому футболі змогли зарекомендувати себе дуже добре.
Прогрес Шведа у " Карпатах" не залишився непоміченим. За півроку іспанська " Севілья" заплатила за гравця один мільйон євро та підписала із Шведом контракт на 5 років.

В Іспанії у Шведа особливо не вийшло. Грав він тільки за молодіжну команду. Хоча на певному етапі у "Севільї" були великі проблеми із фланговими півзахисниками. Шведа навіть долучали до тренувань із першою командою.

Свій шанс у "Карпатах" Мар'ян отримав 2014-го, коли головним тренером став хорватський спеціаліст Ігор Йовічевич

"Не можна сказати, що у Шведа були прекрасні шанси заграти в молодіжній команді " Севільї", але його прогрес загальмувала важка травма хрестоподібних зв'язок, через яку він вибув на півроку. Щоправда, і до неї, український півзахисник не демонстрував високий рівень футболу. Грав виключно за юнацьку команду, зокрема, в матчах Юнацької Ліги УЕФА. Його гол у матчі проти "Ювентуса" став вирішальним", - каже оглядач іспанського футболу на сайті " Sportarena.com" Сергій Куванжи.

Коли у "Севільї" працював Хорхе Сампаолі, нинішній тренер збірної Аргентини, він не бачив українця в першій команді, а в юнацькій повинні були грати більш молоді гравці. "Карпати скористалися ситуацією та повернули власного вихованця до рідного клубу.

Перша половина сезону 2017/18 пішла на адаптацію. Все –таки Швед пропустив доволі багато через травму і втратив ігровий ритм. Але вже із початку другої частити сезону Мар'ян почав знову радувати львівських вболівальників власною грою та результативністю.

"Вважаю, що Швед цікавий гравець, – каже скаут італійського "Кальярі" Алекс Великий. - Має гарну базову техніку і непогану швидкість. Дриблінг, швидкість, вміння самостійно завершувати епізод - все говорить про високу індивідуальну майстерність гравця. Із недоліків варто відзначити гру на оборону та недостатню тактичну оснащеність".

Швед є доволі універсальним гравцем. Може зіграти майже на будь-якій позиції в атаці. Його рідна – на фланзі півзахисту. Але минулого сезону і на початку цього в побудовах тренерського штабу " Карпат" грав і на вістрі атаки, і відтягнутого форварда. Враховуючи те, що в збірній Україні вже не один рік проблема забивного нападника, Швед міг би бути корисним національній команді.

"Швидше за все, граючи другим нападником, адже на флангах у команді Шевченка висока конкуренція", - уточнює Алекс Великий.

Після провалу Шведа, Гуцуляка, Вачіберадзе та Коноплянки іспанські клуби тричі подумають перед тим, як знову виходити на український ринок

"Карпати" ніколи не приховували свого вектору на продаж гравців. Вони хочуть побудувати європейську структуру футболу, навчитися вдало продавати футболістів. Негативний досвід на юнацькому рівні, звичайно, неприємний, але не більше того. Свого часу колишній динамівець Домагой Віда не зміг себе знайти в Німеччині. Повернувся до дому, а вже звідти поїхав до Києва.

"Чи можливий ще один шанс у Іспанії? Після провалу Шведа, Гуцуляка, Вачіберадзе та Коноплянки іспанські клуби тричі подумають перед тим, як знову виходити на український ринок", – каже Сергій Куванжи

Також Шведу треба показувати більш стабільну гру. Проявляти себе не тільки у окремих матчах, а стати лідером "Карпат" - команди, яка має боротися за місце в Лізі Європи за підсумками чемпіонату України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що треба знати про нового лідера захисту "Динамо"

16 липня Мар'яну Шведу виповнився 21 рік.

Зараз ви читаєте новину «Що треба знати про гравця, який змусив Хацкевича думати про відставку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути