середа, 26 травня 2021 21:00

Анти-Луческу: що потрібно знати про нового тренера "Шахтаря"

Анти-Луческу: що потрібно знати про нового тренера "Шахтаря"
Роберто Де Дзербі підписав контакт із "Шахтарем" на два роки. Фото: ФК "Шахтар"

Італійський тренер 41-річний Роберто Де Дзербі очолив "Шахтар". Наставник підписав контракт на два роки. За повідомленням ЗМІ, зарплата Де Дзербі в Україні складе €4 млн за сезон плюс бонуси.

Для колишнього наставника "Сассуоло" гра – важливіша за результат. Команда повинна домінувати на полі, грати через короткий пас, контролювати м'яч, пресингувати, грати із високим захистом. Для такого футболу потрібні якісні футболісти. Цей стиль близький "Шахтарю" по суті, але команда не має для нього гравців.

Після поразки у матчі за Суперкубок від "Динамо" Луїш Каштру перейшов на раціональний футбол в Лізі чемпіонів, граючи від оборони. З чотирьох центральних захисників тільки один Микола Матвієнко придатний для такого футболу. Відсутність лівого захисника, будь-якої альтернативи Тарасу Степаненку в опорній зоні та ротації в атаці - не дозволяє грати першим номером проти сильних команд.

Чемпіонат України – турнір, де багато силового та закритого футболу. Більшість команд будують свою гру від оборони. Домінувати проти таких команд - непросто .Де Дзербі не до кінця знає та розуміє український футбол, ще не вивчив досконало свою команду. Зараз "Шахтар" в такому стані, що потрібно ставити гру із початку. Ризиків для італійського тренера тут достатньо.

Де Дзербі — тренер гри, а не результату

Зі сьогоднішнього складу Де Дзербі нічого нового не витисне. Для того, щоб футбольний механізм працював – потрібно посилити команду. Виховувати молодь Де Дзербі не буде. Футболісти, які будуть готовы допомогти команді відразу, коштують дорого. Особливо, якщо мова йде про форварда, атакувального півзахисника – найбільше вразливі позиції "гірників" в атаці. Журнір Мораес – травмований, а Тайсон вже покинув команду.

Де Дзербі – 41 рік. Він ще молодий тренер. Робота в Україні — це можливість грати в Лізі чемпіонів із "Шахтарем" та добре заробити. Жоден інший клуб йому не запропонував таку зарплату. Максимум давала "Рома" - €2.5 млн. Це було в рази більше, ніж заробітки в "Сассуоло". Якщо у італійця вийде в Україні, він піде на підвищення та за два роки повернеться в провідний клуб Італії. Якщо "Шахтар" не досягне результату, тренер з такою високою зарплатнею навряд чи отримає багато часу на побудову команди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому Луческу та "Динамо" ідеально підходять один одному

Італійський тренер приїхав до України не один, а із трьома помічниками. Це також витрати для клубу. Для того, щоб створити умови роботи в Україні, "Шахтар" має піти на дуже серйозні фінансові витрати.

"Шахтар" провалив минулий сезон. Команда не виграла жодного титулу. Де Дзербі запросили для виправлення ситуації. Але італієць не має у своїй тренерській кар'єрі жодного трофею. "Сассуоло" став поки єдиним клубом, з яким він зміг досягти хоч якогось успіху, ставши середняком серії "А".

Роберто Де Дзербі – повна протилежність наставнику "Динамо" Мірчі Луческу. Румун прекрасно знає український чемпіонат. Відмовився будувати "новий "Шахтар" із "Динамо". Кияни грають в раціональний футбол, виходячи із кадрових можливостей клубу. Не вимагав в Ігоря Суркіса великих витрат на трансфери та запрошення великої кількості помічників, долучивши до штабу колишніх гравців команди Огнена Вукоєвича та Олега Гусєва. Зарплата румуна в столиці Україні втричі менша за заробітки Де Дзербі. При тому був успішним в Україні з різними командами, вигравав Кубок УЄФА з "Шахтарем" та Суперкубок Європи з "Галатасараєм". Навіть якщо "Динамо" зможе досягти якогось успіху у Європі, то тренер не покине команду. Він буде працювати скільки йому дозволить здоров'я та за цей час зможе підготувати наступника, який продовжують його лінію роботи.

Роберто Де Дзербі став 34-м головним тренером в історії "Шахтаря". На цій посаді наставник замінив Луїша Каштру, який працював із командою два роки.
Останнім місцем роботи італійця був "Сассуоло", який він очолював протягом трьох сезонів. Найвище досягнення команди під його керівництвом – восьме місце серії "А" в сезонах 2019/20 та 2020/21. Перед цим новоспечений тренер "Шахтаря" працював у "Беневенто", "Фоджі" та "Палермо".

Зараз ви читаєте новину «Анти-Луческу: що потрібно знати про нового тренера "Шахтаря"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути