субота, 28 липня 2018 10:30

Анатолій Ломаченко підтвердив статус найкращого тренера світу
5

На початку року Американська асоціація журналістів, які пишуть про бокс (BWAA), визнала батька і тренера Василя Ломаченка Анатолія Ломаченка найкращим тренером 2017 року. Очікуємо, що Папаченко, як віднедавна люблячи називають Анатолія Миколайовича, стане №1 у світі і цьогоріч. Підстав для цього достатньо. Василь Ломаченко під його керівництвом підкорив третю вагову категорію, а Олександр Усик тиждень тому став абсолютним чемпіоном світу. Обоє демонструють найсучасніший бокс у стилі "high-tech" і входять у ТОП-5 найкращих боксерів світу незалежно від вагової категорії, провівши на двох усього 27 боїв. Анатолій Ломаченко є архітектором цього стилю, він – "Лобановський боксу", який випереджає свій час. Gazeta.ua розповідає про деякі деталі роботи геніального тренера.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Олександр Усик став абсолютним чемпіоном світу

Олександр Усик після півфінального бою у Всесвітній боксерській суперсерії проти латвійця Майріса Брієдіса опинився на роздоріжжі. Із Сергієм Ватаманюком вирішив розпрощатися, а шукати нового тренера за декілька місяців до головного поєдинку життя – теж не найправильніший варіант.

  Анатолій та Василь Ломаченко в компанії з Усиком
Анатолій та Василь Ломаченко в компанії з Усиком

Так склалося, що його близький друг і кум Василь Ломаченко у своєму крайньому бою – 12 травня проти Хорхе Лінареса - отримав травму плеча, після чого ліг на операційний стіл і вибув з боксу на півроку. Тільки тому Анатолій Ломаченко, з яким Усик працював під час любительської кар'єри і має найбільший авторитет для боксера, погодився готувати Олександра до бою з Муратом Гассієвим.

- В Анатолія Миколайовича головна ціль у житті - це кар'єра Васі, - розповів на правах анонімності чоловік, вхожий у коло Ломаченків та Усика. – Коли тренується Василь, Анатолій Миколайович не тренує більше нікого, не відволікається ні на що. Бо лиш так, вважає, можна досягти найвищого результату. Те, що Василь зараз відновлюється після операції і Анатолій Миколайович погодився тренувати Сашка – це подарунок Долі. В майбутньому така можливість може і не повторитись. Звісно, порадами він і надалі допомагатиме, а от керувати тренувальним процесом не буде, якщо в ті ж терміни підготовку проводитиме Василь.

  Тренерська філософія Анатолія Ломаченка - створити універсального солдата
Тренерська філософія Анатолія Ломаченка - створити універсального солдата

Завжди скромний, мовчазний, непомітний Анатолій Ломаченко клопіткою працею побудував аматорську "Dream Team" зразка 2011-2012 років, яка стала найкращою на чемпіонаті світу і поступилася тільки господарям на Олімпійських іграх. Залишився при цьому в тіні головного тренера збірної Дмитра Сосновського. Василь Ломаченко, Олександр Усик, Денис Берінчик, Олександр Гвоздик, Євген Хитров, Тарас Шелестюк… Це "золоте покоління" українського боксу великою мірою досягло таких вершин завдяки Ломаченкові-старшому, його унікальній методиці тренувань і розумінню боксу.

  Анатолій та Василь Ломаченко - один з найкращих тандемів в історії боксу
Анатолій та Василь Ломаченко - один з найкращих тандемів в історії боксу

В основі методики – багатосторонній розвиток боксера, створення з нього такого собі універсального солдата. Для вдосконалення роботи ніг Василь Ломаченко в дитинстві три роки займався народними танцями. Потім була секція боротьби – там він формував витривалість і злагодженість роботи м'язової системи організму. Далі пішли ігрові види спорту, марафонські дистанції і запливи через Дністровський лиман. Вправи на розвиток уважності і швидкості мислення. Розв'язування кросвордів, ходьба на руках та багато іншого. Чого варта хоча б вправа "голова в тазику", коли доводилось затримувати дихання хоча б на три хвилини? І не один раз після хвилинної перерви. Так само багатогранно розвивались й інші боксери, з якими працював Миколайович.

В основі методики Ломаченка – багатосторонній розвиток боксера, створення з нього такого собі універсального солдата

Не дивно, що стиль їх багато в чому схожий. Журналіст ESPN у своїй статті про бій з Муратом Гассієвим зауважив, що Олександр інколи виглядав як "більша копія Василя Ломаченка" і ніхто в крузервейті чи надважкій вазі не має боксерських здібностей чи швидкості рук як Усик.

  Анатолій та Василь Ломаченко - один з найкращих тандемів в історії боксу
Анатолій та Василь Ломаченко - один з найкращих тандемів в історії боксу

- Анатолій Миколайович - це настільки аналітична, мудра людина, що його годі з кимось порівнювати, - розповів наш співрозмовник. – Перед боєм з Гассієвим досконало вивчили кожен його рух в ринзі, підібрали відповідних спаринг-партнерів, прораховували все до найменших дрібниць на високому професійному, науковому рівні. В принципі вся команда на такому рівні працює. Кожен робить свою роботу на 100% і є топ-професіоналом у своїй справі. По фізичній підготовці був один тренер, по розтяжках - інший, працювали психолог, дієтолог... Звідси і неперевершена робота в ринзі Усика. Всі визнають, в тому числі Сашко, що це був його найкращий поєдинок у профі-кар'єрі.

Ломаченко-старший нині незаперечний авторитет, який результатами підтверджує свій тренерський талант. Він майстерно розбирає суперників до і під час бою. Його підказки й коректування в перервах між раундами корисні і правильні. Так було і в бою Усик – Гассієв. "Слава Богу за все, і спасибі вам за те що ви зі мною в найвідповідальніші моменти мого життя. ПапаченкоГерой", - недвозначно написав у соцмережі про роль Ломаченка-старшого у цій перемозі перший в історії український абсолютний чемпіон світу Олександр Усик.

Зараз ви читаєте новину «Анатолій Ломаченко підтвердив статус найкращого тренера світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути