понеділок, 03 грудня 2018 12:49

"Щасливого Різдва" - відправили перше у світі SMS

3 грудня 1992-го відправили перше у світі SMS. Технологію коротких мобільних повідомлень розробив британський інженер Нейл Папуорт.

Програміст компанії Sema Group тестував нову технологію для оператора стільникового зв'язку Vodafone. Під час чергового експерименту написав своєму другові 2 слова: "Щасливого Різдва".

Перше SMS -повідомлення Папуорт відправив з комп'ютера. Технологію спочатку тестували співробітники мобільних операторів. Згодом налагодили пряме листування між мобільними пристроями.

Автор: ITквариат
  Перше SMS -повідомлення "Щасливого Різдва" відправили з комп’ютера.
Перше SMS -повідомлення "Щасливого Різдва" відправили з комп’ютера.

Спочатку SMS були не надто популярними. Одне повідомлення вміщало 160 символів англійською та німецькою мовами, 70 - кирилицею та ієрогліфами.

Конкурентами SMS у 1990-х були пейджингові сервіси. Вони працювали за іншою технологією: потрібно було зателефонувати до спеціальної служби, назвати номер абонента і продиктувати текст. Потім його доставляли на пейджер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стукни в "аську": з'явився легендарний месенджер ICQ

"Тестуючи цю технологію, я й гадки не мав про її майбутнє значення. Лише до 10-річного ювілею SMS , дивлячись на популярність повідомлень, став розуміти, що це дійсно велике відкриття. Тепер пройшло ще 10 років і можливостей для використання сервісу стало ще більше", - каже Ніл Папуорт.

Зараз, попри розвиток соціальних мереж і популярність месенджерів WhatsApp і Viber, 40% власників смартфонів регулярно відправляють SMS-повідомлення. Торік у Сполучених Штатах відправили 781 млрд SMS.

Назвали найнебезпечніші додатки у цифровому магазині Google Play. Перші 2 місця посіли WhatsApp і Facebook Messenger, на третьому опинився месенджер Telegram.

Зараз ви читаєте новину «"Щасливого Різдва" - відправили перше у світі SMS». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути