Ексклюзиви
четвер, 14 червня 2018 12:55

Обмежили використання дронів: чим це обернеться для власників безпілотників

Обмежили використання дронів: чим це обернеться для власників безпілотників
Обмеження щодо зйомок з використанням дронів затвердила Державна авіаційна служба України. Фото: AgroDay

Від 1 червня в Україні почав діяти Тимчасовий порядок використання повітряного простору. Обмеження щодо зйомок із використанням дронів затвердила Державна авіаційна служба України.

Під заборону потрапляють безпілотники масою понад 2 кг. Для їхнього використання слід подати заявку на використання повітряного простору. Легшою технікою, до 2 кг, можна користуватися лише вдень.

"Правила стосуються усіх польотів. Не можна знімати промислові зони, порти, залізничні станції, дороги державного значення, лінії електропередач, місця аварій і катастроф, центральні вулиці міст і сіл, колонії і СІЗО. Польоти безпілотників заборонені над об'єктами, які перебувають під охороною МВС, СБУ, Національною поліцією, Нацгвардією, Держприкордонслужбою", - каже Gazeta.ua голова Всеукраїнської федерації власників безпілотників Тарас Трояк.

Виконувати польоти можна не далі, ніж 500 м від пілота. Швидкість дрону не повинна перевищувати 160 км/год. Не можна літати ближче за 30 м від однієї людини і не ближче як 150 м від групи людей кількість понад 12 осіб.

Для контролю усіх вимог встановлять радари. Вони зможуть відслідковувати будь-який безпілотний пристрій.

"Обмеження висоти у 50 метрів — найбільш проблемний момент. До прикладу, у Литві дрон може летіти до 120 метрів. Там немає необхідності отримувати дозвіл на польоти навіть над своїм городом. У нас дозвіл на вищі польоти видає центр управління польотами при Украерорухові. Окремий дозвіл на відеозйомку також потрібно отримувати у власника приватної власності або відповідного відомства", - пояснює фахівець.

За порушення правил використання повітряного простору можна отримати штраф від 1020 до 8,5 тис. грн. У випадку авіапригоди чи матеріальних збитків власника дрона можуть притягнути до кримінальної відповідальності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обмеження та штрафи - що чекає на власників дронів

"На вимогу правоохоронців пілот, якщо він загрожує інтересам національної безпеки, має віддати відзнятий з повітря матеріал для проведення експертизи", - каже Тарас Трояк.

Ці обмеження порушують Конституцію України в частині презумпції невинуватості і у частині права вільно збирати інформацію, кажуть спеціалісти.

Поки що правила прописані та оприлюднені. Їх досі не зареєстрували у Міністерстві юстиції України.

Депутати Європарламенту затвердили нові принципи для безпілотників та дронів. Так, пристрої повинні бути розроблені таким чином, щоб працювати без ризику для людей. Дрон має бути обладнаний додатковими функціями: автоматична посадка у випадку, якщо оператор втрачає контакт із системами запобігання зіткнення.

Зараз ви читаєте новину «Обмежили використання дронів: чим це обернеться для власників безпілотників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути