четвер, 26 жовтня 2023 13:15

Нью-йоркська підземка: чим живе найбільший метрополітен у світі
10

Фото: nbcnewyork
Вихід з метро
Ліфт для входу в метро
Пути в двух уровнях
Типовий вхід на надземну станцію

26 жовтня 1900-го в американському Нью-Йорку відкрили першу лінію метрополітену.

Перша станція CityHall була красивою.1945-го її закрили. Вона не функціонує, оскільки на станції короткі платформи і маленький радіус повороту. Це не відповідає сучасним стандартам.

Зараз New York City Subway - найбільший метрополітен у світі за кількістю станцій. На підземних, наземних і надземних маршрутах розташовані 469 станцій. Їх так багато, що за допомогою одного лише метро можна дістатися до будь-якої частини міста.

Автор: static.tonkosti
  Перша станція CityHall
Перша станція CityHall

Спочатку метро прокладала одна компанія. Згодом - 3. Перші гілки з'явилися у мегаполісі на початку 1940-х. Кожна з компаній-будівників давала своїм лініям різні назви. До прикладу, одну називали літерами "A", "B", "C ", іншу - цифрами "1", "2", "3". Останні лінії та станції у місті побудували наприкінці 80-х. Таке подвійне позначення ліній метро збереглося й до нині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розкрили таємниці київського метро

У Нью-Йорку 36 ліній метро. Їхня довжина - 1355 км. У розпорядженні метрополітену більше 6 тис. поїздів. Типовий потяг складається з 8-11 вагонів. Їхня довжина - від 46 до 183 м.

Автор: wikipedia.org
  Копія старого входу в метро на станції Астор-Плейс
Копія старого входу в метро на станції Астор-Плейс

Метро працює цілодобово. Утім вночі не всі станції доступні для входу і виходу. Деякі лінії не працюють у вихідні. Графік руху поїздів однією лінією може змінюватися протягом дня. Назви зупинок і всі оголошення у поїзді по трансляції вимовляє кондуктор. Він сидить у спеціальній кабіні в торці одного з вагонів.

Більшість зі станцій мають 3 або 4 смуги. Вони призначені одночасно для локальних і для експрес-ліній. Тобто зовнішні смуги призначені для місцевих поїздів, а внутрішні - для експресів. На станціях також кілька платформ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Метро в Україні споруджували азербайджанці

Нью-йоркський метрополітен щодня перевозить більше 5 млн осіб. У вихідні - близько 2,5 млн.

Одноразова поїздка на нью-йоркському метро коштує $2,75. Квиток на тиждень коштує $32. На місяць - $121. Відлік починається із моменту першого проходу через турнікет метрополітену і закінчується опівночі через належну кількість днів. Штраф за безквитковий проїзд - $100.

22 жовтня 1883-го в Нью-Йорку відкрили оперний театр Metropolitan. Ставлять "Фауст". На виставу приходять понад 3 тис. глядачів. Основну суму на будівництво збирають багатії з акціонерного товариства "Метрополітен гаус-компані". Наймають найкращого архітектора Нью-Йорка – Джозію Клівленда Кеді. Той зводить 3-поверхову будівлю і не економить на матеріалах.

Зараз ви читаєте новину «Нью-йоркська підземка: чим живе найбільший метрополітен у світі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути