четвер, 27 вересня 2018 09:02

Google святкує 20 років

20 років тому заснували компанію Google. ЇЇ засновники - аспіранти Стенфордського університету Ларрі Пейдж і Сергій Брін.

Вперше як приватну компанію, її було зареєстровано 4 вересня 1998 року, а 19 серпня 2004 року Google розпочав продаж своїх акцій на фондовому ринку. Тоді Ларрі Пейдж, Сергій Брін та Ерік Шмідт домовилися про спільну співпрацю протягом 20 років, до 2024 року. Проголошеною місією компанії від самого початку була "організація світової інформації, забезпечення її доступності та користі для всіх", а неофіційне гасло компанії, придумане інженером Google Полом Бакгейтом: "Не будь злом".

  Ларрі Пейдж, Сергій Брін та Ерік Шмідт - засновники Google. Фото: ТСН
Ларрі Пейдж, Сергій Брін та Ерік Шмідт - засновники Google. Фото: ТСН

2003 року компанія переїхала до своєї нинішньої штаб-квартири в Маунтін-В'ю в штаті Каліфорнія, де працюють близько 28 тис. робітників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Народився засновник "Вікіпедії" Джиммі Вейлз: добірка цитат

Google керує понад мільйоном серверів у центрах опрацювання даних у всьому світі, опрацьовуючи більше мільярда пошукових запитів і 24 петабайт користувацьких даних щодня. Швидкий ріст Google з моменту його заснування призвів до виникнення великої кількості продукції, непов'язаної безпосередньо з головним продуктом компанії - пошуковою системою.

Google має такі онлайн-продукти, як поштовий сервіс Gmail, соціальні інструменти Google+ та Google Buzz. У компанії є також і десктопні продукти, такі як браузер Google Chrome, програма для роботи з фото Picasa і програма обміну миттєвими повідомленнями Google Talk. Крім того, Google веде розробку мобільної операційної системи Android, яку використовують велика кількість смартфонів, а також операційною системою Google Chrome OS.

  Google заснували 27 вересня 1998 року. Фото: Pinterest
Google заснували 27 вересня 1998 року. Фото: Pinterest

Назва "Google", за найпоширенішою версією - спотворене написання слова "гугол", яке придумав Мілтон Сіротта, племінник американського математика Едварда Кайзера. "Гугол" - це число, десятковий запис його містить одиницю та сто нулів. За іншою версією, назва "Google" означає "йти дивитися", що походить від злиття двох слів "go" та "ogle".

1 вересня 2008 року вийшла перша версія Google Chrome. 2 вересня Chrome був запущений в якості бета-версії для Windows. Стабільна збірка з'явилася в грудні. У наступному 2009 році, в грудні, браузер дістався у вигляді бета-версії до Linux і macOS. При створенні браузер у Google зосередилася на веб-стандартах і повній відповідності HTML5, на момент запуску він пройшов тести Acid1 і Acid2. Популярність браузера з тих пір зросла багаторазово - в секторі настільних систем Chrome займає сьогодні більше 60%.

Зараз ви читаєте новину «Google святкує 20 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути