четвер, 10 березня 2016 10:31

Дрони навчилися виcловлювати емоції

Дрони навчилися виcловлювати емоції

Дослідники зі Стенфордського університету розробили різні профілі емоційної поведінки для квадрокоптерів. Безпілотник може по-різному поводитися в повітрі та реагувати на команди. Про це повіжомляє IEEE Spectrum.

Розробники розробили вісім емоційних профілів. У них використовувалися різні параметри поведінки безпілотника, серед яких швидкість реакції, висота і швидкість польоту, точність виконання команд. Емоційні профілі визначили наступним чином: хоробрий, млявий, сонний, похмурий, щасливий, сумний, зляканий і сором'язливий. Після цього схожі за налаштуваннями профілі об'єднали між собою, зменшивши початкову кількість профілів до чотирьох.

Три траєкторії польоту, характерні для різних емоційних профілів. Червоний - "шукач пригод", синій - "антисоціальний", білий - "втомлений".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україно-білоруський стартап збирає кошти на розумний дрон-рятувальник

Збірні емоційні профілі дослідники визначили як "втомлений" (млявий, сонний і сумний), "шукач пригод" (щасливий і хоробрий), "антисоціальний" (сором'язливий і похмурий). Четвертий емоційний профіль, умовно названий "скрадливий шпигун", не використовувався в описаній роботі.

Для того, щоб перевірити наскільки упізнавані емоції безпілотника, автори запросили 20 добровольців, яким запропонували визначити "настрій" Parrot AR 2.0 з його поведінки. Виявилося, люди розпізнають "втомлений" безпілотник у 80% випадків, а "антисоціальний" - у 75%. Найбільший показник упізнаваності профілю "шукач пригод" - його розпізнали 90% випробовуваних. Деякі добровольці порівняли безпілотник з поведінкою радісної собаки, що автори розцінюють, як хороший знак.

Нагадаємо, новий напівавтономний дрон DJI самостійно літатиме за власником.

Зараз ви читаєте новину «Дрони навчилися виcловлювати емоції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути