четвер, 18 червня 2015 12:37

Українські дизайнери створюють фантастичні механізми з дерева
11

Фото: Геннадій Гнип

Кияни Денис Охріменко та Геннадій Шестак налагодили в селі Горенка біля столиці виробництво механічних дерев'яних пазлів. На чотирьох лазерних верстатах з фанери вирізають деталі. З них покупці збирають трамвайчики, трактори, комбайни, лялькові театри, силоміри, візитниці. Через систему дерев'яних шестерень їх рухає канцелярська резинка. Коштують такі набори від 60 до 300 гривень, залежно від складності моделі.

"У мене виникла бізнес-ідея випускати листівки, але не прості, а щоб рухалися. Може годинник з листівки зібрати? Вибирав матеріали: працював з картоном, пінокартоном, пінополістиролом, пінополіуретаном, акрилом, полістіролом. Почав шукати з інтернеті, наштовхнувся на дерев'яні годинники. У них всі шестерні зроблені з дерева. Цей матеріал виявився набагато кращим. Він екологічний, деталі з нього добре тримаються купи навіть без клею," - говорить столичний дизайнер Денис Охріменко.

Два роки Денис удосконалював перший свій виріб - механічну візитницю. Якщо крутонути коліщатко, коробочка з візитками повільно відкривалася. Ідею Охріменко презентував влітку минулого року на біржі бізнес-проектів "Стартап.юа". Там познайомився з видавцем дитячої літератури Геннадієм Шестаком, який став партнером.

В селі Горенка під Києвом в компанії "Юкрейніан геарс" чотири лазерні верстати одночасно ріжуть фанеру. У справу вклали спочатку $10 тис., потім інвестиції поступово збільшили до $100 тис. Купили китайські лазерні верстати. Один такий може зробити 30 моделей за зміну. За два роки планують вкласти ще $400 тис. інвестиції планують повернути за два роки.
Нові моделі розробляє дизайнерський відділ. В цеху працює 12 робітників, до кінця року їхню чисельність планують збільшити до 50.

"Багато людей потрібно для контроля якості. Лазер може не дорізати матеріал через те, що в фанери трапляються сучки, пустоти, тріщини. Точність деталей має бути до десятих часток міліметра. Інакше модель не запрацює" - говорить Геннадій Шестак.

Активні продажі почали в грудні 2014-го. Попит виявився настільки великий, що цех працював цілодобово й без вихідних.

"Спочатку ми розраховували, що наші пазли купуватимуть для дітей. Але вони виявилися цікавми й для дорослих. Тепер татусі сперечаються з дітьми кому ж збирати", - каже Шестак.

Механічні пазли продають в українських інтернет-магазинах, вони коштують від 60 до 300 гривень залежно від складності моделі. Їх купують не тільки українці. Дарують в Європу, Америку, Туреччину, Японію. 184 фанати зібрали всі моделі. Підприємство патентує креслення, моделі та методи збирання в США, Німеччині та Японії. Сертифікує для Європи та Піденно-Східної Азії. Планують почати продажі в Європі та в Сингапурі.

Зараз ви читаєте новину «Українські дизайнери створюють фантастичні механізми з дерева». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути