середа, 24 червня 2020 18:48

"Не буває імунітету до отрути гадюки" - науковець розвінчав міфи про змій

"Не буває імунітету до отрути гадюки" - науковець розвінчав міфи про змій
Через чорний колір ромби на шкірі гадюки Нікольського не видно. Фото: turizmvnn.ru

Із початку літа напади змій фіксували на Харківщині, Полтавщині, Буковині, Львівщині, Запоріжжі. У Дніпрі гадюка заповзла у квартиру на 7-му поверсі. Власниця викликала рятувальників.

Нашестя немає. Змії щороку в такий період просто стають активнішими, шукають харчі і паруються, розвінчує забобони про плазунів в інтерв'ю Gazeta.ua герпетолог, аспірант інституту зоології ім. Шмальгаузена НАН України, член ГО "Українська природоохоронна група" Олексій Марущак.

- Стає менше дикої природи, плазуни шукають життєвий простір і заповзають у населені пункти. На полях гризунів труять, зміям нічого їсти. А біля людського житла багато мишей та щурів. Тож, нічого дивного - змії просто намагаються пристосуватися.

Як відрізнити отруйну змію від такої, що не становить загрози для людини?

- В Україні понад 10 видів змій. Я б сказав, не треба розрізняти - їх взагалі краще не чіпати. Зоологи розрізняють за ознаками, на які пересічна людина не зверне уваги. Найбільш значуща для обивателя - в гадюки є зигзагоподібний малюнок на спині. Виключення - гадюка Нікольського. Вона чорна, тож зображення не видно. Також у гадюки зіниця вертикальна, у інших змій - кругла. Стовідсоткова ознака неотруйної змії - яскраві "вушка". Такі є у вужа звичайного. У мідянки є заочна масочка. А полози - просто дуже великі. У нас доростають до 1,5-2 метрів у довжину.

Тобто, розповіді про те, що хтось бачив гадюку довжиною 2 метри - неправда?

- Так. довжина гадюки 40-50 см. Максимум 60. Все, що більше - вуж або полоз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Змію у квартирі ловили 4 рятувальники

У яких регіонах найбільше змій?

- Гадюк звичайної і Нікольського більше на Поліссі, в Карпатах, у лісостеповій зоні. Південніше, переважно на Лівому березі, живе степова гадюка.

Укус полоза - як прищіпка на палець

Вуж звичайний зустрічається майже всюди. Водяний також, але він рідкість у північних областях - Чернігівській, Рівненській, Житомирській. На півдні - в Одеській, Миколаївській, Херсонській областях - живуть переважно полози сарматський та жовточеревий. В Чернівецькій, Тернопільській областях, вздовж Дністра, живе полоз ескулапів.

Які плазуни найчастіше зустрічаються біля осель - отруйні чи ні?

- Різні. В Україні до небезпечних відносять виключно гадюк. Інші змії не впорскують отруту. Єдина небезпека від укусу - місцеве зараження, як від нападу будь-якої тварини. Змії ж не чистять зуби. Мене кусали полози декілька разів. За відчуттям, як прищіпка на палець.

Що буде, якщо гадюка вкусила?

- Її отрута не смертельна. Діє в залежності від ваги: чим більша, то тим менша її концентрація у крові. Із неприємних наслідків: набряк, температура, запаморочення, блювання. Але людина від цього не помре. В зоні ризику, переважно, маленькі діти, літні люди, алергики. Тож, якщо вас укусили - краще звернутися до лікаря.

Як зрозуміти, що вкусила саме отруйна змія?

- На отруту є відповідні симптоми. Гадюки інколи роблять сухий укус і не впорскують отруту. В таких випадках люди думають, що в них імунітет до зміїної отрути. Не буває ніякого імунітету, бувають укуси без отрути.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жінка спіймала 2-метрову змію наволочкою

Якщо вкусить інша змія, то не буде двох маленьких дірочок від укусу. Це ще може бути мідянка, але в неї зуби значно тонші.

Чому плазуни атакують людей?

- Не атакують, а захищаються. Бояться нас більше, ніж ми їх. Для них людина - великий хижак. Перша їх реакція - втекти. Якщо не можуть, то будуть лякати: звертатися кільцем, робити хибні випади, сичати. Показують, що вони небезпечні.

Нерідко люди, хизуючись, ловлять змій. Плазуни гумору не оцінюють і починають кусати. Другій варіант - наступили. Можливо, людина занадто швидко рухалася. Або чогось не договорює.

Якщо системно знищувати змій, збільшуватиметься популяція гризунів

Торік ЗМІ повідомляли, що в Закарпатській області гадюка напала на чоловіка і вкусила за обидві руки. Та ми з колегами знаємо, що вона не кусає кілька разів. Пізніше цей чоловік дав інтерв'ю. Повертався напідпитку з гулянки із пляшкою горілки. Помітив на дорозі гадюку, почав ловити. Хотів зробити настоянку, як у Китаї. Змія пручалася, кусала. Тварина померла від того, що її намагалися запхати в пляшку. А історія подалася по-іншому. Так ширяться чутки і неправда.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як відрізнити отруйних змій від безпечних

Чому змії дають на себе наступити?

- У прохолодну погоду вони не сильно активні. Можуть бути трохи загальмовані і не побачити людину вчасно.

Як запобігти укусу?

- Виходячи на природу, де густа трава, слід вдягатися відповідно: закрите взуття, довгі штани з цупкої тканини. Це значно знизить ризик потрапляння отрути при укусі. Також - не варто бігати. Потрібно перевіряти зарості попереду, за допомогою довгої палиці, тупати по землі. Якщо зустріли змію - не робіть різних рухів, замріть. Дайте відповзти.

Часто люди вбивають плазунів. Чим це загрожує екології?

- Змії харчуються гризунами. Тож для нас це корисні агенти біологічного методу боротьби зі шкідниками. Якщо системно знищувати змій, збільшуватиметься популяція гризунів.

Ще у нас є рибка ротань-головешка. Схожа на бичка. Агресивний інвазивний вид, виїдає ікру амфібій та інших риб. Водяний вуж нею харчується, здатен контролювати її поголів'я.

З іншого боку, зміями харчується дуже багато тварин. Ті ж їжаки, лелеки, орли. Знищення змій суттєво підриває їхню харчову базу.

В Індії виявили раніше не відомий вид змій, назвавши його на честь вигаданого персонажа творів Джоан Роулінг про Гаррі Поттера.
Змію виявили в густих вічнозелених лісах заповідника тигрів Пакко, штат Аруначал Парадеш, ще в липні 2019 року. Увагу вчених привернули 2 особини, яких і відправили на дослідження. Уже в лабораторії їхні колеги підтвердили, що цей вид раніше був не відомий науці.

Зараз ви читаєте новину «"Не буває імунітету до отрути гадюки" - науковець розвінчав міфи про змій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути