Ексклюзиви
неділя, 29 жовтня 2023 02:50

Які кольори не бачить собака: що відомо про барвистий світ їхніх очей

Які кольори не бачить собака: що відомо про барвистий світ їхніх очей
Собаки бачать тільки синій та жовтий кольори, інші - розмито Фото: pustunchik

Собаки бачать навколишній світ інакше, ніж людина. Чотирилапі насправді мають не чорно-біле бачення світу. Вони живуть у досить барвистому світі.

У собак дихроматичний зір. Вони бачать тільки синій і жовтий кольори, а ще в них розмитіший зір і вони не можуть бачити об'єкти тривимірними.

Колір розпізнають нервові клітини ока. Сітківка ока має два основних типи клітин – палички, які визначають рівень освітленості та рух, і колбочки, які розрізняють кольори. Людське око має три типи колбочок, які можуть ідентифікувати комбінації червоного, синього та зеленого.

Собаки мають лише два типи колбочок і можуть розрізняти лише синій і жовтий – це обмежене сприйняття кольорів називається дихроматичним зором.

Така особливість собачого зору дає тваринам певну перевагу, коли потрібно бачити при слабкому освітленні або ідентифікувати рухомі об'єкти.

Те, що собаки не сприймають весь спектр кольорів, ніж люди, не означає, що вони не здатні сприймати різні кольори. Вони просто можуть не побачити "справжній" колір предмета.

Нормальний зір собаки схожий на зір людини з червоно-зеленим дальтонізмом. Наприклад, червоний колір здається тварині темно-коричнево-сірим або чорним. І жовтий, і помаранчевий, і зелений здаються для собаки трохи жовтуватими.

Наші пухнасті друзі дуже добре бачать блакитний, але фіолетовий для них здається таким же, як синій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За ними "плаче" сцена: добірка тварин, які захоплюють акторською грою

Під час гри "принеси" собаки не можуть відрізнити червоний м'яч від жовтого. На щастя, у них чудовий нюх, тому вони зазвичай можуть ідентифікувати свій м'яч.

Собачий зір: що ще треба знати

Крім колірного сприйняття, собаки й люди мають інші візуальні відмінності. У деяких аспектах собачий зір не такий гострий, як людський. Собаки більш короткозорі, ніж ми. Один і той же об'єкт з однакової відстані буде для нас чітким, а для собак – розмитим.

Водночас, у собаки очі розташовані більше з боків голови, що дає їм ширший діапазон периферійного зору, ніж у нас. Також у собак максимально розширені зіниці, що дозволяє їм вловлювати якомога більше світла.

Через підрив Каховської ГЕС на Херсонщині велика територія України опинилася під водою.

Через затоплення люди і тварини вимушені були рятуватися по воді. Так, біля Одеси місцеві жителі помітили пса, який плив на дошці по воді.

Як стверджують очевидці, пес проплив не менше 100 км. Собаку вдалося врятувати.

Зараз ви читаєте новину «Які кольори не бачить собака: що відомо про барвистий світ їхніх очей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути