понеділок, 08 квітня 2019 01:35

Як продовжити життя зрізаних квітів
6

  Фото: ua.depositphotos.com
Фото: ua.depositphotos.com

Життя зрізаної квітки недовговічне і в кожної квітки свій термін в'янення. Але існують деякі нехитрі правила флористики, які змусять ваш букет порадувати вас своєю красою тривалий час.

При транспортуванні букета, якщо немає можливості додати в квіти воду, то прикрийте його целофаном, або оберніть мокрою газетою, щоб трохи наситити букет вологою. Якщо ви їдете в машині, помістіть в найпрохолодніше місце.

Букет, принесений з морозу, не поспішайте відразу ставити у вазу з водою. Дайте йому час на акліматизацію, найкраще покласти його в холодильник на нижню полицю.

Звільніть букет від упаковки. Квіти в ній не можуть нормально дихати.

Зм'якшуйте жорстку воду оцтом або лимонною кислотою.

Букет з одного виду квітів зберегти набагато простіше, ніж той, що складається з різного сорту квітів. Причина в тому, що у квітів різних сортів вимоги до температури і до води різні.

  Фото: ua.depositphotos.com
Фото: ua.depositphotos.com

Не варто щільно перев'язувати квіти пакувальним матеріалами. Таким чином, може обмежитися доступ води в стебла, і букет буде зберігатися набагато гірше.

Для продовження життя квітів має велике значення рівень води у вазі. Він різний для різних квітів: для гербер - 8 см, для троянд - 10 см, для фрезій - 5 см, а для нарцисів - 15 см.

Півонії здатні виділяти сік, який може заклеїти зрізи у стебел таповністю перекриє доступ води. Щоб цього не допустити, можна потримати стебла над вогнем і потім вже ставити в воду.

У нарцисів стебла потрібно опускати в гарячу воду (50 градусів) і тримати їх під невеликим нахилом, щоб пара не потрапила на самі квіти.

Дуже впливає на життєстійкість квітів температура води у вазі. Вона не повинна бути дуже холодною, інакше квіти можуть втратити свою привабливість.

Свою свіжість квіти зберігають різний час. Гладіолуси можуть прожити 12 днів, півонії – 8 днів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 порад правильного догляду за фіалками

  Фото: ua.depositphotos.com
Фото: ua.depositphotos.com

Головні правила для усіх зрізаних квітів:

Завжди добре промивайте ємності, в яких знаходяться квіти.

Разом з вазами промивайте і стебла рослин.

Ретельно прибирайте все листя і шипи в тому місці стебла, який буде знаходитися у воді.

Міняйте воду хоча б один раз на два дні.

Не наливайте занадто холодну воду у вазу.

У рослин з твердим стеблом необхідно молотком розбити кінчики для того, щоб до квітки краще надходила вода.

  Фото: ua.depositphotos.com
Фото: ua.depositphotos.com

Розкришена таблетка аспірину, додана в воду, істотно збільшить життя вашій рослині. Якщо в вазу з водою додати газовану воду, то квіти будуть залишатися свіжими протягом двох тижнів.

У вазі зазвичай дуже довго стоять отруйні квіти, оскільки в них знаходяться ті речовини, які перешкоджають утворенню бактерій. Тому близько трьох тижнів, зовсім не втрачаючи свій зовнішній вигляд, у вазі спокійно можуть простояти азалія, конвалії, лілія, гвоздика і олеандр.

Цим рослинам можна ще продовжити додатково життя, якщо в вазу з водою капнути кілька крапель білизни. Хлор, що знаходиться в білизні, здатний повністю нейтралізувати агресивне середовище, яку квіти почнуть з часом виділяти.

Продовжити життя квітів у вазі допоможе розчин борної кислоти або марганцівки. Додайте лише кілька крапель.

Розчин лимонної кислоти з цукром, змішаний з аскорбіновою кислотою здатний подарувати пишність хризантемам на двадцять днів. Кожні 4-5 днів такий розчин необхідно міняти, ретельно промиваючи при цьому стебла.

  Фото: ua.depositphotos.com
Фото: ua.depositphotos.com

Мімозу можливо зберегти протягом семи днів в свіжому вигляді, якщо спершу її опустити на 40 хвилин в теплу воду з додаванням кількох крапель оцту, а після цього освіжити у неї зріз і кінець стебла роздрібнити молотком, після чого поставити в вазу.

Звичайні копійки з міді, опущені в воду, можуть допомогти довше зберегти рослини, бо в міді присутній окислювач, який уповільнює зростання шкідливих мікробів.

Подовжує життя будь-яких видів рослин кілька крапель нашатирного спирту, доданого у воду, а також одна чайна ложка солі (на 1 літр води).

Багато видів квітів не люблять спеку і сонце. Намагайтеся їх тримати в прохолодному місці. А на ніч бажано виносити в холод.

Стебла у рослин бажано підрізати кожен день. Рослинам з твердим стеблом робіть косий зріз, а з м'яким - прямий.

Намагайтеся тримати букети подалі від кухні, де фрукти і овочі здатні виділяти речовину, яка згубним чином діє на рослини.

Троянди краще тримати в керамічних вазах. В них вода довше залишається свіжою. Кераміка не пропускає сонячні промені, які є причиною гнилі.

Троянда любить освіжачий душ. Але не варто робити вмикати потужний струм, бо можна пошкодити квітку.

Як і багато інших квітів, троянда любить підгодівлю цукром. Для цього розведіть шматочок рафінаду в воді, розмішайте ложечкою, і додайте в керамічну вазу.

Якщо ви ставите букет в скляну вазу, то потовчіть одну таблетку аспірину і додайте у воду. Таким чином, бактерії у воді будуть розвиватися набагато повільніше, а троянди простоять довше. Воду потрібно міняти кожні два дні. При кожній заміні води не забувайте оживляти зріз стебла.

Зараз ви читаєте новину «Як продовжити життя зрізаних квітів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути