Ексклюзиви
середа, 16 серпня 2017 12:04

Створили економний мотоблок, який працює на сонячній енергії

Створили економний мотоблок, який працює на сонячній енергії
Економний мотоблок працює на сонячній енергії Фото: ecotechnica.com.ua

Житель Вересочі Куликівського району Чернігівської області 42-річний Ігор Дугинов створив економічний мотоблок, що працює на сонячній батареї. Він займається роботами від прополки міжрядь до посадки і збору картоплі.

Фермер за 6 тис. грн придбав сонячну батарею, яка згодом стала незамінним елементом агротехніки. Подібна конструкція дозволяє заощаджувати. Батарея окупається вже через рік використання.

"Вирощувати овочі на продаж я почав давно. Коли зрозумів, що це приносить дохід, став обробляти більше землі. Зараз у мене 20 гектарів. Винахідництво у мене в крові. Батько працював на ЧеЗаРі, удосконалював обладнання, верстати. Має багато патентів на винаходи, - розповідає Ігор. - Цим мотоблокои можна і полоти, і сіяти. Ще й урожай перевозити, і самому їздити. Зробив його з старого мотоблока, електродвигуна на 1 кВт (приблизно 1 кінська сила) і сонячної батареї. Він дуже простий у використанні: кнопку натиснув - і працюєш. Я порахував, що звичайний мотоблок через годину роботи спалює 2 літри бензину. Виходить, за 10 днів витрачається приблизно 1600 гривень тільки на пальне. А мій пристрій не потребує пального, тому що харчується енергією сонця. Причому батарея буде служити близько 30 років. Використовувати її можна не тільки в поле. Чіпляєш до будинку, щоб виробляла електрику від сонячних променів, і можна телефони заряджати".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Два вильоти дрона — один звільнений агроном – українські фермери озброюються безпілотниками

Щоб прополоти капусту, додає до мотоблока спеціальну установку з "лапками", які зрізають зілля. Виставляю потрібну глибину занурення "лапок" в землю і відстань між ними.

Цього року Ігор Дугинов мріє зробити потужніший трактор з більшою кількістю сонячних панелей. Також планує встановити біогазову установку, щоб з органічних відходів отримувати добриво та біогаз. Потім його перетворювати в електроенергію.

Зараз ви читаєте новину «Створили економний мотоблок, який працює на сонячній енергії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути