Ексклюзиви
пʼятниця, 06 травня 2022 09:25

Спецтема: Війна Росії проти України

ЗСУ можуть повернути захоплену росіянами частину Харківщини - ISW

Російські війська найближчими днями захоплять Азовсталь, що означатиме взяття під контроль Маріуполя на Донеччині, проте українські військові можуть деокупувати території Харківської області.

Український контрнаступ поблизу Харкова може підірвати російські сили на північний схід від міста і змусити армію РФ вирішувати, чи посилювати там позиції, чи ризикувати втратити більшість або всі свої позиції в межах досяжності артилерії, вважають аналітики американського Інституту досліджень війни (Institute for the Study of War, ISW).

"5 травня головнокомандувач України Валерій Залужний заявив, що українські війська переходять до контрнаступальних дій навколо Харкова та Ізюма. Це стало першою прямою заявою українських військових про перехід до наступальних дій. За останні 24 години українські війська не зробили жодного підтвердженого просування, але відбили спроби Росії повернути втрачені позиції", - зазначають аналітики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Блокують за підтримки авіації: росіяни поновили штурм Азовсталі

Автор: understandingwar.org
  Американські аналітики припускають, що українські наступальні операції навколо Харкова мають намір витіснити російські війська з артилерійського діапазону
Американські аналітики припускають, що українські наступальні операції навколо Харкова мають намір витіснити російські війська з артилерійського діапазону

Російські окупанти досягли незначного прогресу в продовженні атак на сході України. Українські сили, можливо, зможуть вибудувати свої постійні контратаки та успішне відбиття російських атак уздовж Ізюмської осі в ширший контрнаступ, щоб повернути тимчасово захоплену Росією територію в Харківській області.

Аналітики констатують, що російські війська продовжують безрезультатні наступальні дії на півдні Харківщини, в Донецькій та Луганській областях. За останню добу вони не мають суттєвих завоювань.

"Українські чиновники та військові підтвердили, що російські війська прорвали Азовсталь, і підтвердили, що українські сили втрачають позиції. Російські війська, ймовірно, захоплять об'єкт найближчими днями", - йдеться у звіті від 5 травня.

Аналітики припускають, що українські наступальні операції навколо Харкова мають намір витіснити російські війська з артилерійського діапазону міста, змусити російські підрозділи передислокуватися з Ізюмської осі та потенційно загрожувати російським лініям комунікацій.

Протиповітряна оборона України 5 травня знешкодила 15 повітряних цілей ворога. Зокрема, 14 БПЛА і літак. Ймовірно винищувач Су-30. Літак окупантів збили на Східному напрямку зенітним ракетним підрозділом Повітряних сил.

Зараз ви читаєте новину «ЗСУ можуть повернути захоплену росіянами частину Харківщини - ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути