четвер, 20 липня 2017 16:50

Воду Дніпра постійно отруюють небезпечними викидами
3

Вода в Дніпрі зацвіла дуже рано
Фото: УНІАН
Вода в Дніпрі зацвіла дуже рано
Кременчуцьке водосховище під час цвітіння води в серпні

Воду Дніпра і Кременчуцького водосховища постійно отруюють. Великі підприємства роблять небезпечні викиди.

Про це повідомив голова депутатської комісії з питань екології Полтавської обласної ради Ігор Горжій.

"Показником забрудненості води стало її раннє цвітіння. Великі підприємства Кременчука постійно скидають отруйні речовини у води, але ніхто цього не контролює. Екологічна інспекція жодного разу не дала нам інформацію про небезпечні викиди", - пояснив депутат.

Очисні споруди будувались в радянські часи, тому не розраховані на очищення від тих речовин, які зараз використовують в побутовій хімії. Вода в Дніпрі зацвітає кожного року через слабку течію і вплив глобального потепління.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чорне море змінило колір - NASA.

"Потрібно регулювати течію води, адже через каскади гідроелектростанцій швидкість води мінімальна. Раніше вода Дніпра за 6 днів доходила до Чорного моря, а зараз на це йде кілька місяців. Додатковий фактор - використання фосфору і фосфорних сполук в пральних порошках і миючих засобах. Також аграрії вносять мінеральні і органічні добрива, які дають поживні речовини для ціанобактерій. Дніпро і його риба гине через ці водорослі, які під час відмирання забирають кисень. Під час розкладу вивільняються токсини, які небезпечні навіть для людини. Були неодноразові випадки, коли свійські тварини гинули, напившись цієї зеленої води".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Києві зацвіла вода Дніпра.

Найнебезпечнішою причиною "цвітіння" води є потрапляння у стічні води фосфатів - їх містять майже усі миючі засоби. Азот та фосфор пригнічують імунну систему, викликають алергії, а при постійному накопиченні можуть уражати мозок, нирки, печінку та легені людини.

За 5-10 років найбільші мілини Дніпра стануть островами. За оцінкою екологів, "цвітіння" води є критичним і загрозливим для довкілля явищем.

Зараз ви читаєте новину «Воду Дніпра постійно отруюють небезпечними викидами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути