четвер, 12 квітня 2018 02:24

Українець зробив унікальний музичний інструмент із сірників
9

Автор: фото із особистого архіву Богдана Сенчукова
  Богдан Сенчуков із Жашкова Черкаської області зробив із сірників музичний інструмент у формі тризуба. Назвав винахід - гербас
Богдан Сенчуков із Жашкова Черкаської області зробив із сірників музичний інструмент у формі тризуба. Назвав винахід - гербас

Богдан Сенчуков із Жашкова Черкаської області зробив із сірників музичний інструмент у формі тризуба. Назвав винахід - гербас. На ньому грають у місцевому ансамблі сірникових музичних інструментів.

"Гербас - це унікальний інструмент, який має форму українського тризуба, - розповідає Gazeta.ua Богдан. - Ідея була мого вчителя музики, бо для ансамблю не вистачало баса. А я зробив інструмент, який грає басом, у формі герба - тому гербас. Звук схожий на бас-балалайку, але із своєрідним звучанням. На інструмент пішло близько 25 тисяч сірників. Робив близько року, бо потрібно було, щоб деякі деталі підсохли для подальшого склеювання. Безліч разів пробував звучання, якщо щось не влаштовувало, то доводилося міняти деталі на інші. Такий інструмент на продаж коштуватиме близько 5 тисяч доларів".

Єдиний ансамбль сірникових музичних інструментів отримав диплом Національного реєстру рекордів України.
Фото: фото facebook.com / Богдан Сенчуков
Богдан Сенчуков із Жашкова Черкаської області зробив із сірників музичний інструмент у формі тризуба. Назвав винахід - гербас
Гербас із сірників
Гітара Богдана Сенчукова із сірників
Скрипка із сірників

Майстер займається виготовленням макетів та сувенірів із сірників понад 10 років. Музичні інструменти почав робити у 2012 році. Тоді Богдан Сенчуков потрапив в Книгу рекордів України як майстер, який виготовив перші музичні інструменти із сірників з використанням клею. Це були гармонь, скрипка та гітара. Зараз вже зробив 8 великих інструментів із сірників: бандура, скрипка, гербас, барабан, дві гітари та пара гармоней. Також 5 маленьких: шейкери, молоточки, сопілка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Портрет Андрія Шевченка зробили з 2859 сірників

"У Жашкові є єдиний в Україні музей гармоніки. Його заснував вчитель музики Іван Іванович Сухий. При ньому діє дитячий ансамбль гармоністів та ансамбль інструментів, які я зробив із сірників. Їздимо у різні міста і даємо концерти. Виступали в Києві на фестивалі сірника. Відкривали захід українськими народними піснями, як "Несе Галя воду" і "Летіла зозуля", - каже Сенчуков.

2 березня 2018 року на фестивалі сірника в Києві музиканти отримали диплом із Національного реєстру рекордів України за єдиний в країні ансамбль сірникових музичних інструментів.

Богдан Сенчуков починав із нескладних виробів. Першими його колекцію поповнили трактор з бороною, Ейфелева вежа, маленька гармошка та два кораблі.

Для роботи Богдан використовує звичайні магазинні сірники та клей. На складні вироби витрачає від двох до чотирьох місяців. Перші вироби хлопець дарував друзям та родичам. Згодом почав колекціонувати. Жодних креслень виробу Богдан не робить, всі схеми та обрахунки тримає в голові.

Зараз ви читаєте новину «Українець зробив унікальний музичний інструмент із сірників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1634
Голосування Що Вас найбільше дратує у Черкасах?
  • ями на дорогах
  • бродячі собаки
  • мало громадських туалетів
  • хамство в громадському транспорті
  • черги до лікаря
  • калюжі після злив
  • свій варіант в коментарях
Переглянути