неділя, 20 травня 2018 04:15

Українець отримав неочікувану звістку про батька через 75 років

Українець отримав неочікувану звістку про батька через 75 років
Андрій Виростков через 75 років дізнався про долю безвісти зниклого на Другій світовій війні батька. Фото: ТСН

Картина із пейзажем села допомогла вінничанину Андрієві Виросткову через 75 років дізнатися про долю безвісти зниклого на Другій світовій війні батька.

Малюнок із прізвищем автора і датою 1943 рік в своєму архіві знайшов громадянин Норвегії Кнут Бленгслі. З'ясувалося, що картину намалював військовий, коли потрапив у норвезький табір для полонених. Подарував жінці, яка врятувала від голоду — носила у бараки хліб та картоплю. Відтоді малюнок зберігався у родині. Чоловік знайшов його, коли перебирав речі у шафі та вирішив відшукати автора.

Єдиною зачіпкою було прізвище автора у лівому куті. Норвежець шукав дані в музейних архівах, потім звернувся у службу розшуку Червоного Хреста, йдеться в сюжеті ТСН.

"Коли мені трапилася ця картинка, подумав: "А що сталося з цією людиною?". Звернувся до Музею війни. Дізнався, що він з України, його військове звання, дату народження. Що він вступив на службу 1940 року. Його взяли в полон у Бердичеві. Я дізнався, що в нього є син – теж Андрій", - розповідає Кнут Бленгслі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суддя вишила сорочки для новонароджених у День вишиванки

Через півроку служба розшуку знайшла сина художника та передала картину. У відповідь вінничанин написав лист-подяку.

"Здраствуйте шановний Кнут, я отримав бандероль, тобто картину і лист. Дізнався багато новин про свого батька. Дякую вам за турботу. Велике спасибі вашим рідним і близьким. Низьким уклін пані Хельги Розенфорс за те, що всією сім'єю зберегли картину намальовану моїм батьком", - написав в листі Виростковий.

Показали фото синагоги у місті Бар на Вінничині. Її побудували у ХVIII ст. Серію фотографій головної синагоги міста зробив мистецтвознавець Павло Жолтковський 1930 року

Зараз ви читаєте новину «Українець отримав неочікувану звістку про батька через 75 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути