вівторок, 06 лютого 2018 16:18

Школяр несподівано став зіркою соцмереж після збору сміття

Навчити всю країну сортувати сміття мріє 11-класник Едуард Педоренко із селища Стрижавка Вінницького району.

Автор: facebook
 

Він взявся прибирати непотріб, який люди викидають просто вздовж доріг. За кишенькові гроші купує пакети, рукавиці і після уроків сортує на вулиці пластик, скло та папір. Каже, своїм прикладом хоче показати – Україну можна зробити чистішою, пише vinnitsaok.

У селищі, де живуть 10 тис. осіб, сміттєві баки є не всюди. Навіть на центральних вулицях. Тому викидають сміття часто вздовж дороги.

"Взявся самостійно прибирати селище. Скло беру окремо. Відкладаю його, щоб потім зібрати в міцніші мішки. Пластик відбираю окремо. Пакети купую за кишенькові гроші на ринку", - розповідає хлопець.

За день школяр збирає до 20 пакетів пляшок, пластику й паперу. Відносить усе до вчительки. Складують сміття в маленькому сараї. Допомагають сортувати сміття й сусіди. Потім непотріб здають, а за виручені гроші допомагають бійцям у зоні АТО.

Прибирати вулиці Стрижавки від сміття Едуард почав торік. Але порядок на пляжі з друзями наводить уже 5 років поспіль. Цьому підлітків навчили в школі. Там – на кожному поверсі стоять баки для батарейок, пластику й паперу. Учні все це здають і купують необхідні для школи речі.

"Ми вже придбали й тенісні столи, і м'ясорубку, і дошку-проектор купили в екологічний кабінет, до майстерні долучилися - купили для трудового навчання різні знаряддя", - говорить вчителька Стрижавської школи Людмила Мазай.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українців навчатимуть жити екологічно

Вчинком Едуарда пишаються й сусіди.

"Ця дитина, дійсно, серйозна - він попідруки торік десь 20 чи 30 мішків сміття виволік", – каже місцевий мешканець Микола Запривода.

Про хлопця дізналися після допису у Facebook.

"Хто знає або хто зустріне цього хлопця - пожміть йому руку або просто подякуйте! Він, по суті, ще дитина, самотужки взявся за прибирання вулиці, якою ходять майже всі Садиби. Молодець! Мені соромно стало за себе...", - написав місцевий Дмитро Рущак.

Ми переробляємо лише 4% сміття (для порівняння: Західна Європа - понад 50%). Звалища займають 7% території України, всього їх більше як 6 тис. У нашій країні немає системи вибіркового збору відходів, проте громадяни можуть виправити становище, якщо почнуть сортувати сміття вдома і здавати скло, пластик і макулатуру в спеціальні пункти прийому.

Зараз ви читаєте новину «Школяр несподівано став зіркою соцмереж після збору сміття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути