Ексклюзиви
пʼятниця, 11 червня 2021 09:21

Показали ікони на ящиках, в яких "зберігалася смерть"
21

Виставка "Ікони на ящиках з-під набоїв" авторських робіт подружжя київських художників Софії Атлантової та Олександра Клименка відкрилася у Полтавському Свято-Успенському кафедральному соборі.

Кореспондентка Gazeta.ua побувала на відкритті виставки.

Виставку ікон, написаних на ящиках з-під набоїв, відкрили у Полтавському Свято-Успенському соборі
Фото: Ольга Стенько
Ікона Богородиця з дитям
Парні ікони Богородиця у скорботі та Ісус у гробі
Виставку ікон, написаних на ящиках з-під набоїв, відкрили у Полтавському Свято-Успенському соборі
Ікона святого Андрія

В експозиції 23 ікони, виконаних у візантійській техніці на класичні християнські сюжети. Написані на натуральному дереві темперними фарбами - це найдревніший, класичний спосіб іконопису. Однак, деякі ікони, поєднують класичну візантійську іконописну техніку та сучасне мистецтво. Як-от Спас Нерукотворний - художник використав як основу фрагмент камуфляжної тканини, який додатково декорував позолотою.

Автор: Ольга Стенько
  Ікона Нерукторворний Спас (праворуч) оздоблена фрагментом камуфляжної тканини
Ікона Нерукторворний Спас (праворуч) оздоблена фрагментом камуфляжної тканини

Ікони написані на дошках та мають незвичне для сакрального мистецтва оздоблення: набиті в ряд іржаві гвіздки та петлі, що стирчать збоку. Це не недбалість авторів, а мистецький прийом. Все тому, що основою для ікон стали частини військових ящиків з-під боєприпасів. Головна ідея проєкту - перетворення смерті на життя.

"Цей проєкт унікальний тим, що він показує, як від смерті ми рухаємося до життя - життя вічного. Тобто, ящики, в яких зберігалася смерть, стають розповідями про любов, про життя, про перемогу добра над злом. Молимося, щоб Бог дарував нам справедливий мир, війна закінчилася і ми згадували про неї лише у вигляді таких проєктів ", - сказав архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір на відкритті виставки.

Автор: Ольга Стенько
  Владика Федір та художник Олександр Клименко на відкритті виставки ікон, написаних на ящиках з-під набоїв, у Полтавському Свято-Успенському соборі
Владика Федір та художник Олександр Клименко на відкритті виставки ікон, написаних на ящиках з-під набоїв, у Полтавському Свято-Успенському соборі

Перші ікони були написані у 2014-му, в рік початку російської агресії на сході України. Відтоді, за шість років проєкту подружжя написало майже дві сотні ікон. Гроші від їх продажу йдуть на допомогу для Першого добровольчого мобільного шпиталю імені Миколи Пирогова (ПДМШ ім. Пирогова). В середньому ікона коштує від $1,5 тис. - ціну встановлюють, виходячи з нагальних потреб шпиталю.

"Точно навіть не назву цифру, скільки написано. Не знаю, скільки з них продалися. Знаю, що після шостого мільйона гривень я перестав рахувати гроші", - розповідає Олександр Клименко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Папі Римському подарували ікону, написану на дошці від ящика для патронів

Виставки ікон на ящиках з-під набоїв провели в 79 локаціях 44 міст у 13 країнах світу. Іконописні роботи творчого подружжя можна побачити в багатьох храмах України та Америки. Як говорить Олександр Клименко, "починаючи від Лос-Анджелеса і закінчуючи Києвом", причому, в деяких церквах - цілі колекції.

Автор: Ольга Стенько
  Художник Олександр Клименко представив у Полтаві виставку ікон в рамках сімейного творчого проєкту "Ікони.написані на ящиках з-під набоїв"
Художник Олександр Клименко представив у Полтаві виставку ікон в рамках сімейного творчого проєкту "Ікони.написані на ящиках з-під набоїв"

"Проєкт розрахований не тільки для людей, які є в церкві. Це мистецький проєкт, спроба проговорити про сучасну війну мовою традиційного для України мистецтва. Це іконопис. Коли ти говориш про сучасну війну мовою художників, що творили тисячу років тому - це поєднання непоєднуваного викликає в людей нові неочікувані відчуття", - розповідає митець.

Ящики іноді привозять військові, але частіше - волонтери, які їздять в зону бойових дій, щоб доставляти допомогу українським армійцям. За роки проєкту в його авторів назбиралося багато історій, пов'язаних зі створенням ікон.

Автор: Ольга Стенько
  Парні ікони Богородиця у скорботі та Ісус у гробі
Парні ікони Богородиця у скорботі та Ісус у гробі

"Наприклад, пара ікон "Спаситель мертвий" і "Богородиця в скорботі". Коли засновник ДПМШ імені Пирогова їхав за цим ящиком, потрапив на нейтральну територію - не туди повернув. І машина загрузла у грязюці, не могли самотужки виїхати. Чули, як у кількох сотнях метрів переговорювалися бойовики. А в машині були двоє журналістів. Один з них - мій знайомий, родом з Донецька (Микита Григоров. - Gazeta.ua). Він написав мені в месенджер: "Сєпари мене вб'ють, бо я в них у списках". Потім приїхали наші військові і з тихими матюками таки витягли цю машину", - розповів Олександр Клименко.

Окрім Свято-Успенського собору, у Полтаві ікони на ящиках з-під набоїв можна побачити у Свято-Покровському та Миколаївському храмах. Виставки триватимуть до кінця літа.

Як зазначив художник, ікони продаються. Виручені з продажу кошти підуть на допомогу ПДМШ ім. Миколи Пирогова.

Олександр Клименко - художник, мистецтвознавець. Як письменник, має псевдонім Олаф Клеменсен. Автор ідеї та один з кураторів проєкту "Ікони на ящиках з-під набоїв". Нагороджений орденом "За заслуги" третього ступеня.

Соня Атлантова - художниця, письменниця, чиї прозові твори неодноразово входили до довгих та коротких списків літературних премій в Україні та за кордоном. Нагороджена орденом "За заслуги" третього ступеня.

Художники працюють у галузі монументального і станкового малярства.

Їх проєкт "Ікони на ящиках з-під набоїв" двічі номінувався на Національну премію України імені Тараса Шевченка - 2017-го та 2020 року.

Зараз ви читаєте новину «Показали ікони на ящиках, в яких "зберігалася смерть"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути