Ексклюзиви
неділя, 20 березня 2022 21:50

Спецтема: Війна Росії проти України

Маріуполь уже можна назвати містом-привидом - голова Донецької ОВА

Маріуполь уже можна назвати містом-привидом - голова Донецької ОВА
Голова Донецької ОВА Павло Кириленко описав ситуацію в регіоні. Фото: "Слово і діло"

Найскладніша ситуація - в Маріуполі та навколишніх населених пунктах. Керівництво України намагається розв'язати в місті гуманітарну катастрофу, яку створили російські окупанти.

Понад 80% міської інфраструктури Маріуполя - або пошкоджено, або знищено. У регіоні по всій лінії зіткнення тривають обстріли, повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

"Сам Маріуполь, на жаль, вже можна назвати містом-привидом. Наразі понад 80% інфраструктури міста пошкоджено або знищено. З цих 80% близько 40% не підлягають відновленню", - сказав він.

Очільник області розповів, що попри домовленості російські загарбники порушують маршрут, за яким виїжджають цивільні. Наприклад, евакуаційні автобуси з маріупольцями із Бердянська до Запоріжжя можуть рухатися близько 7-8 годин.

"Постійні зупинки на блокпостах, неймовірно довгі перевірки, людей, особливо чоловіків, роздягають, перевіряють особисті речі. Це з тим, що маршрут є погодженим", - наголосив Кириленко.

Майже по всій лінії зіткнення тривають обстріли. У селищі Верхньоторецьке згоріла амбулаторія. Від обстрілів страждає Авдіївка. Окупанти завдавали удари по північній частині області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Примусова депортація маріупольців до Росії - це переміщення в концтабори - посол США в ООН

"Ворог намагається з усіх сторін зайти до області таким чином, щоб вона була затиснута в кільце. Але ЗСУ не просто мужньо, а самовіддано відбивають атаки, а там, де можливо, переходять у контратаки", - повідомив голова Донецької ОВА.

Кириленко також розповів, що у селах і містах біля Маріуполя діють так звані "фільтраційні табори", де відбирають цивільних. У них забирають документи, а натомість - видають певні російські "довідки". Загарбники силоміць вивозять мирних на території РФ.

"За моєю інформацією, вже понад 1000 людей з Маріуполя вивезли до РФ, до Ростова-на-Дону, інших міст", - сказав він.

Додав, що ворожі війська створюють всі умови, щоб не дозволити українській владі евакуювати людей чи надати гуманітарну допомогу. Попри це, містяни, які виїжджають самостійно, прагнуть потрапити на підконтрольну Україні територію.

20 березня близько 12:00 місто Маріуполь обстріляли 4 кораблями військово-морського флоту Росії. Ворог продовжує цинічно руйнувати українське місто використовуючи весь доступний йому арсенал. Після авіації, артилерії, різних систем та танків російські окупанти нищать місто важким озброєнням бойових кораблів.

Зараз ви читаєте новину «Маріуполь уже можна назвати містом-привидом - голова Донецької ОВА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути