пʼятниця, 24 грудня 2021 05:01

Сьогодні Святвечір, але не в усіх

Сьогодні Святвечір, але не в усіх
Сьогодні християни згадують ченця Никона Сухого. ФОТО: facebook.com/church.information.center

24 грудня церква згадує преподобного Никона Сухого, який був ченцем у Києво-Печерському монастирі понад 900 років тому. Також нині Святвечір у християн, які відзначають Різдво за григоріанським календарем.

Святий Никон походив із знатного київського роду. Він добровільно вирішив присвятити своє життя служінню Богові. У Печерському монастирі проявив себе розумним, слухняним та здібним монахом, за переказами.

У 1096 році на Київ напали половці та взяли Никона у полон. Тримали його на своїх землях в оковах та піддавали тортурам. Монаха хотів викупити з полону один із христолюбивих киян,але Никон відмовився від такої можливості. Містянин повернувся додому та розповів про блаженного. Його родичі відправилися із великими грошима до половців. Їх побачив Никон.

"Не витрачайте даремно вашого майна. Якби Господь хотів, щоб я був вільний, Він не віддав би мене у руки цих нечестивих", - заявив монах, згідно переказам.

Половці мучили Никона три роки. Потім одного дня сталося диво — Никон став невидимим та був перенесений у Печерську церкву Пресвятої Богородиці, за християнськими переказами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 22 грудня велике свято. Згадуємо матір Богородиці

Згодом із половцями був укладений мир і один з них приймов до Печерського монастиря. Упізнав Никона і вражений його спасінням, охрестився та прийняв чернецтво.

Преподобний Никон помер на початку XII ст. Його мощі зараз знаходяться у Ближніх печерах Києво-Печерської Лаври.

Християни, які сьогодні святкують Святвечір, мають зібратися на вечерю родинами. Традиційно на столі мають бути 12 страв. Серед обов'язкових — кутя, риба, борщ, квасоля, вареники, узвар.

Перед застіллям необхідно помолитися Богові. Також церква рекомендує читати уривки з Євангеліє.

Сьогодні день ангела відзначають лише чоловіки з іменами Вікентій, Данило, Омелян, Іван, Микола, Петро, Адам. Ми підготували матеріал у якому розповідаємо, що означають ці імена та якими характерами наділені люди, які їх носять.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні Святвечір, але не в усіх». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути